HomeTERORISTI U PIŽAMAMA
Svedok odbrane Johana Tarčulovskog tvrdi da je makedonska Armija 12. avgusta 2001. godine pucala na "teroriste u crnim uniformama" koji su su iz Ljubotena gađali vojne položaje. Kada mu je tužiteljica pokazala fotografije leševa iz Ljubotena, zaštićeni svedok je primetio da ubijeni Albanci "ne izgledaju kao borci" a neki čak nose i pižame ispod crne odeće

Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaJohan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Svedok odbrane Johana Tarčulovskog koji je dao iskaz pod pseduonimom MD2 – 008 je u avgustu 2001. godine bio pripadnik čete u sastavu 3. gardijskog bataljona makedonske Armije i bio je stacioniran na posmatračkom mestu Smok, iznad Ljubotena. Sa tog položaja je, po njegovom svedočenju, 12. avgusta 2001. godine, otvorena vatra na "teroriste u crnim uniformama" koji su iz Ljubotena gađali vojne pozicije.

Odbrana Tarčulovskog, koji se tereti za nezakonit napad na Ljuboten, nastoji da dokaže da je operacija u Ljubotenu 12. avgusta 2001. godine bila legitimna akcija makedonskih snaga bezbednosti usmerena protiv pripadnika Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) makedonskih Albanaca koji su se skrivali u selu.

Tužiteljica je, međutim, u unakrsnom ispitivanju sugerisala da su u Ljubotenu ubijeni civili a ne teroristi. Da bi to dokazala, svedoku je pokazala niz fotografija na kojima su uslikani leševi makedonskih Albanaca ubijenih u Ljubotenu. Te osobe, po tužiteljici, nisu bile u uniformi već u civilnom odelu.

Svedok je primetio da žrtve "ne izgledaju kao borci" i potvrdio je da se na nekim fotografijama vidi da su ispod crne garderobe nosile pižamu. Rekao je, međutim, da se "dešavalo da su teroristi oblačili civilnu odeću" a bilo je moguće i da ih je "neko doneo u pižami na poljanu i tu ostavio".

Suđenje Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom biće nastavljeno u ponedeljak pre podne iskazom novog svedoka odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 357

POSLE "OLUJE": Postoji li vojno opravdanja za napad na civile
PITANJE ODGOVORNOSTI: Mudžahedini su bili politički a ne vojni problem
ČETNICI & ČETNICI: Šešelj svojata jedne a odriče se drugih četnika
PARTIJA ŠAHA: Tolimir igra samo na ćirilici