HomePOTVRĐENA PRESUDA ZA ZLOČINE U LJUBOTENU
Žalbeno veće potvrdilo osuđujuću presudu i kaznu od 12 godina zatvora za makedonskog policajca Johana Tarčulovskog i oslobađajuću presudu bivšem ministru policije Ljubetu Boškoskom. Sudija Liju u izdvojenom mišljenju ukazao da je "zabrinjavajuće" to što nadređeni može da "ne preduzme ništa"... i bude oslobođen odgovornosti

Ljube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaLjube Boškoski i Johan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Žalbeno veće je danas u celosti odbacilo žalbu na presudu makedonskom policajcu Johanu Tarčulovskom i potvrdilo kaznu od 12 godina zatvora koja mu je izrečena za zločine počinjene 12. avgusta 2001. godine u selu Ljuboten kraj Skoplja. Odbačena je i žalba tužilaštva na oslobađajuću presudu Ljubetu Boškoskom, bivšem ministru unutrašnjih poslova Makedonije.

Prvostepenom presudom iz jula 2008., Tarčulovski je proglašen krivim za planiranje, podstrekavanje i naređivanje zločina u Ljubotenu koji su kvalifikovani kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Boškoski je oslobođen odgovornosti za propust da istraži zločine i kazni počinioce.

Prema prvostepenoj, danas potvrđenoj, presudi makedonski policajci pod "efektivnim vođstvom" Johana Tarčulovskog su u Ljubotenu ubili trojicu civila, njihove kuće su spalili i pretukli dvadeset meštana. Odbacujući svih sedam osnova žalbe Tarčulovskog na presudu i kaznu, Žalbeno veće je potvrdilo da je cilj policijske operacije u Ljubotenu bio "nasumični napad na etničke Albance i njihovu imovinu" kao i da je optuženi predvodio policajce koji su direktni počinioci zločina. Žalbeno veće smatra da je pri odmeravanju kazne uzeto u obzir da je Tarčulovski izvršavao naređenja nadređenih.

Sudije Žalbenog veća smatraju da Pretresno veće nije pogrešilo kada je, u slučaju Boškoskog, zaključilo da nadređeni može "u specifičnim okolnostima" da ispuni svoje dužnosti kažnjavanja počinilaca tako što će zločin prijaviti nadležnim organima, pod uslovom da podnošenje prijave vodi istrazi ili pokretanju disciplinskog ili krivičnog postupka. Sudija Liju/Liu je u izdvojenom mišljenju naglasio da nadređeni mora da preduzme "aktivne korake" kako bi obezbedio da se podređeni privedu pravdi za zločine koje su počinili. Mogućnost da nadređeni "ne preduzme ništa" i bude oslobođen odgovornosti je, po mišljenju sudije Liju, "veoma zabrinjavajuća". Ipak, kineski sudija se "priklonio" kolegama iz Žalbenog veća i podržao oslobađajuću presudu.

Johanu Tarčulovskom se u kaznu uračunava vreme koje je od marta 2005. proveo u pritvoru, tako da bi 2013. godine, kada odsluži dve trećine kazne, mogao tražiti prevremeno oslobađanje.

Izricanju konačne presude u jedinom makedonskom predmetu Haškog tribunala prisustvovalo je oko 120 makedonskih zvaničnika, novinara, članova porodice i pristalica Johana Tarčulovskog koji su u Hag došli avionom specijalno iznajmljenim za tu priliku. Članovi udruženja za odbranu Tarčulovskog su po izlasku iz Tribunala izrazili razočarenje izrečenom presudom a njegov američki branilac Nejtan Deršovic/Natan Dershowitz je novinarima izjavio da je presuda "sramna" i "politički" motivisana. On smatra da zločin za koji je njegov klijent osuđen ne bi bio kažnjen ni u jednoj zemlji i da Sjedinjene države, Rusija i Kina svakodnevno postupaju isto, "bombarduju i ubijaju civile", ali ih niko zbog toga ne kažnjava. Po Deršovicu, kažnjena je samo Makedonija "zato što je mala zemlja".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 453

OPASNIJI OD NATO: Karadžić osporava medijske izvještaje o Sarajevu
TAČKA NA LJUBOTEN: Potvrđena presuda Boškoskom i Tarčulovskom
CRVENA BERETKA: Sve jedinice pod jednom kapom
UBISTVO BEZ PUCNJA: Čime se ponosio Deseti diverzantski odred