HomeTARČULOVSKI BEZ PREVREMENE SLOBODE
Predsednik Tribunala Patrik Robinson odbacio zahtev odbrane da se Johan Tarčulovski oslobodi nakon odslužene polovine od 12-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina nad Albancima u selu Ljuboten kod Skoplja 2001. godine

Johan Tarčulovski u sudnici TribunalaJohan Tarčulovski u sudnici Tribunala

Bivši makedonski policajac Johan Tarčulovski je u martu ove godine podneo zahtev za prevremeno puštanje na slobodu nakon izdržanih šest od 12 godina kazne na koju je pravosnažno osuđen zbog zločina nad makedonskim Albancima u selu Ljuboten kod Skoplja 2001. godine. Istom presudom bivši ministar makedonske policije Ljube Boškoski oslobođen je odgovornosti za propust da straži zločine i kazni počinioce.

Budući da je Tarčulovski uhapšen u martu 2005. godine i da i dalje u pritvoru Tribunala čeka da bude prebačen u zemlju u kojoj će izdržavati ostatak kazne, branioci su smatrali da bi njegov slučaj mogao biti tretiran po makedonskim zakonima koji omogućavaju prevremeno oslobađanje nakon pola ili čak jedne trećine izdržane kazne. Predsednik tribunala Patrik/Patrick Robinson, međutim, u današnjoj odluci navodi da je u dosadašnjoj praksi suda primenjivan princip prevremenog puštanja nakon izdržane dve trećine kazne, bez obzira na zakone zemalja u kojima se kazna služi ili, u ovom slučaju, države iz koje osuđenik dolazi. Predsednik navodi da "ne vidi zašto ista praksa ne bi bila primenjena i u datom slučaju".

Pravila tribunala nalažu da se pri donošenju odluke o prevremenom puštanju u obzir uzme i težina zločina za koje je podnosilac zahteva osuđen. Predsednik Tribunala u odluci navodi da je Tarčulovski osuđen za policijski napad na Ljuboten u kojem su 12. avgusta 2001. godine ubijena tri muškarca, 13 je povređeno a 12 kuća razoreno, te podseća da je Žalbeno veće u presudi posebno naglasilo da su sve žrtve bile "nenaoružane i da nisu predstavljale fizičku pretnju" po napadače. Uprkos pozivanju odbrane na nalaze prvostepene presude po kojima Tarčulovski nije osmislio napad na Ljuboten i činjenici da je tada bio niži policijski zvaničnik, predsednik Robinson zaključuje da zločini za koje je osuđen imaju "veliku težinu", naročito ako se uzme u obzir da je on planirao napad i naredio policajcima da počine zločine.

Na osnovu izveštaja uprave Pritvorske jedinice UN, predsednik Tribunala zaključuje da je Tarčulovski pokazao "određene, mada vrlo ograničene znake rehabilitacije". Takođe, u izveštaju tužioca je navedeno da Tarčulovski nije sarađivao sa tužilaštvom tokom suđenja i u žalbenom postupka, kao ni za vreme služenja kazne, ali je taj faktor ocenjen "neutralno" u pogledu donošenja odluke o prevremenom puštanju.

Na osnovu svega navedenog, predsednik Robinson je, nakon konsultacije sa drugim sudijama Tribunala, odbacio zahtev za prevremeno puštanje na slobodu. U odluci se podseća da će Johan Tarčulovski dve trećine kazne izdržati negde u martu 2013. godine


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 503

"TAZBINSKA ODGOVORNOST": Zašto je uhapšen Hajrudin Karić?
DOKAZI ODBRANE: Ministar policije se odriče zatvora i logora
VIDEOTEKA: S kakvom je namerom ubijao Goran Jelisić?