HomeMLADIĆEV PRIJATELJ U ODBRANU ĐORĐEVIĆA
Mada je, pobijajući umešanost srpskih snaga bezbednosti u kosovske zločine, tvrdio da su on i drugi oficiri VJ prošli preventivnu obuku iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava, penzionisani general Đorđe Ćurčin i svedok odbrane Vlastimira Đorđevića ne vidi ništa sporno u tome što se viđao i pružao podršku jednom od najtraženijih begunaca od međunarodne pravde – Ratku Mladiću

Đorđe Ćurčin, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaĐorđe Ćurčin, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Budući da je bivši operativac Generalštaba VJ Đorđe Ćurčin u jučerašnjem svedočenju na poziv odbrane Vlastimira Đorđevića ukazivao na navodnu posvećenost vojske poštovanju odredaba međunarodnog humanitarnog prava 1999. godine, tužiteljica ga je podsetila na njegov iskaz o vezama sa jednim od najtraženijih begunaca od međunarodne pravde. Tužiteljica Petersen je podsetila svedoka da je u prošlogodišnjem iskazu na suđenju bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću detaljno opisao brojne susrete koje je sve do 2002. godine imao sa nekadašnjim komandantom vojske bosanskih Srba Ratkom Mladićem, optuženim za genocid i druge zločine u BiH.

Ćurčin je rekao da stoji iza svojih ranijih navoda da je Mladića upoznao u JNA u Makedoniji 70-ih godina, a da se poznanstvo vremenom pretvorilo u prijateljstvo i "porodično druženje". Kaže da ga je viđao i kada je protiv njega uveliko bila podignuta Tribunalova optužnica, a tužiteljici su najinteresantniji bili njihovi susreti u vojnim objektima u okolini Valjeva. Svedok je ponovio da je Mladića viđao dok je 1997. godine boravio u vojnim hotelima i "vikendicama" na lokacijama Rajac i Stragari, a danas je taj iskaz dopunio rekavši da je sa optuženim generalom jednom prilikom išao i na stadion Crvene zvezde na utakmicu Jugoslavija-Hrvatska.

Upitan da li je pomagao Mladiću da izbegne hapšenje, svedok je rekao: "Ne, nego sam pazio da mu se ne nanese neko zlo". Potom je priznao da bi "zlo" moglo biti i hapšenje i isporučenje Tribunalu. Ćurčin je, inače, bio saslušan i pred beogradskim sudom u postupku koji se vodio protiv Mladićevih jataka. Mada za sebe tvrdi da je "ozbiljan čovek i general", Ćurćin je danas rekao da "nikada i ni po koju cenu" ne bi prijavio i predao Ratka Mladića organima gonjenja.

Tužiteljica je u nastavku ispitivanja ukazala na nedoslednosti u Ćurčinovim iskazima pred Tribunalom. Svedočeći 2007. godine na suđenju "Kosovskoj šestorki" on je, nastojeći da zaštiti bivšeg načelnika Generalštaba Ojdanića, rekao da policija nije bila potčinjena vojsci, iako je predsednik SR Jugoslavije Milošević to naredio sredinom aprila 1999. godine. Na taj način je pokušao da amnestira optužene vojne generale za zločine koje je eventualno počinila policija na Kosovu. Juče je, međutim, rekao da je Miloševićevo naređenje ispoštovano tako što je policija stavljana pod komandu vojske za potrebe određenih borbenih operacija, prebacujući tako odgovornost sa policije i generala Vlastimira Đorđevića na vojsku. Tužiteljica je samo kratko pitala svedoka da li se seća da je u prethodnom svedočenju rekao da MUP nije bio potčinjen vojsci i, kada je on odgovorio potvrdno, prekinula je ispitivanje na tu temu.

General Đorđević se, inače, tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja Albanaca u kojem su brojne zločine počinile vojska i policija. Za učešće ili pomaganje tog udruženog zločinačkog poduhvata do sada su prvostepenom presudom - na kazne zatvora od 15 do 22 godine - osuđeni bivši potpredsednik savezne vlade Šainović, vojni generali Ojdanić, Pavković i Lazarević i šef Štaba MUP za Kosovo Sreten Lukić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 439

POLICAJAC BEZ GRANICA: Kako je ministar sa Pala hapsio po Beogradu
ORGINAL FALSIFIKATA: Pravi i lažni "Šešeljevci" u Mostaru
GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI: Sulejman Tihić u raljama specijalaca
IZGUBLJEN U PREVODU: Zašto apel Beograda nije stigao onima kojima je namenjen