HomeMASOVNE GROBNICE U NADLEŽNOSTI POLICIJE
Svedočeći u odbranu policijskog generala Vlastimira Đorđevića, bivši načelnik Generalštaba VJ Branko Krga priznaje da su vojni obaveštajci u proleće 1999. godine saznali da u okolini Prizrena postoje dve masovne grobnice, ali tvrdi da odgovornost za istragu nije bila na vojsci već na policiji. Jesu li Rusi Srbima prijatelji ako im zemljom vladaju Jevreji?

Branko Krga, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaBranko Krga, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Tužilac Čester Stemp/Chester Stamp je u unakrsnom ispitivanju bivšeg načelnika Generalštaba Branka Krge ukazivao na nepouzdanost obaveštajnih podataka VJ po kojima su NATO i Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), a ne srpske snage bezbednosti, odgovorne za proterivanje Albanaca sa Kosova 1999. godine. Svedok je u to vreme bio načelnik Obaveštajne uprave VJ, a u Hag je došao na poziv odbrane policijskog generala Vlastimira Đorđevića, optuženog za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem proterivanja albanskih civila sa Kosova za vreme NATO intervencije.

Tužilac je predočio vojni obaveštajni izveštaj s početka marta 1999. godine u kojem se navodi da je OVK imala plan za napad na nedužne albanske civile i pripadnike Kosovske verifikacione misije OEBS, kako bi potom odgovornost za žrtve prebacila na srpsku stranu. Krga je, međutim, danas priznao da se to nikada nije ostvarilo, napominjući da "postojanje plana ne mora da znači da će on biti i ostvaren". Tužioca je interesovalo da li je vojska, budući da je raspolagala tako pouzdanim obaveštajnim informacijama, obavestila OEBS o navodnoj nameri OVK da se napadnu međunarodni posmatrači, na šta je svedok odgovorio odrečno.

Budući da je Krga juče rekao da je vojna obaveštajna služba iz zapadnih medija u aprilu 1999. godine saznala za postojanje dve masovne grobnice kod Prizrena, tužioca je interesovalo koji su koraci tim povodom preduzeti. Svedok se ogradio tvrdnjom da ispitivanje tih navoda nije bilo u nadležnosti vojske, dozvoljavajući mogućnost da je istragu trebalo da sprovede policija. Na taj način je odgovornost praktično prebacio na optuženog u čiju odbranu svedoči. Optužba, inače, dokazuje da se Đorđević, koji je tada bio načelnik javne bezbednosti srpskog MUP, zaista "zainteresovao" za prizrenske masovne grobnice i da je organizovao njihovo iskopavanje i prebacivanje leševa na lokacije u Srbiji.

Tužilac Stemp je potom pročitao deo Krginog izlaganja sa kolegijuma načelnika Generalštaba od 2. februara 1999. godine u kojem savetuje svojim kolegama da se ne zanose previše pričom o slovensko-pravoslavnom prijateljstvu sa Rusima jer tom zemljom "vladaju Jevreji koji rade u dogovoru sa Sjedinjenim Državama". Na pitanje da li je do takvog zaključka došao na osnovu obaveštajnih podataka ili ličnog iskustva, Krga je rekao da se u to uverio za vreme trogodišnjeg boravka u diplomatskoj misiji u Rusiji. U pominjanju "jevrejske vlasti" ne vidi ništa sporno i naglašava da je vrlo tolerantan prema svim etničkim zajednicama ali da je želeo samo da ukaže da Srbija treba da bude realnija u svojim odnosima sa Rusijom.

Unakrsno ispitivanje je trajalo čak četiri puta kraće od šestočasovnog glavnog iskaza, ali je tužilac naglasio da će se u pobijanju svedokovih tvrdnji oslanjati i na ispitivanje Krge koje je u predmetu "Kosovske šestorke" obavio njegov tužilački kolega Henis/Hannis. Transkript tog ispitivanja je juče uveden u dokaze.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 439

POLICAJAC BEZ GRANICA: Kako je ministar sa Pala hapsio po Beogradu
ORGINAL FALSIFIKATA: Pravi i lažni "Šešeljevci" u Mostaru
GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI: Sulejman Tihić u raljama specijalaca
IZGUBLJEN U PREVODU: Zašto apel Beograda nije stigao onima kojima je namenjen