Home"JEDINSTVEN PRIMER" POŠTOVANJA PRAVA CIVILA
Ukazujući na posvećenost srpskih snaga poštovanju prava civila, penzionisani general Đorđe Ćurčin rekao da je u aprilu 1999. godine u ime Generalštaba VJ napisao naređenje da se odbrana od NATO intervencije vrši uz potpunu primenu odredaba međunarodnog humanitarnog prava

Đorđe Ćurčin, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaĐorđe Ćurčin, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Penzionisani general VJ Đorđe Ćurčin danas se po treći put pojavio u haškoj sudnici, ovoga puta kao svedok odbrane bivšeg načelnika resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimira Đorđevića. Prethodno je svedočio na suđenjima dvojici bivših načelnika Generalštaba VJ – na poziv optužbe u predmetu Momčila Perišića, optuženog da je podrškom vojskama bosanskih i krajinskih Srba doprineo zločinima u Zagrebu, Sarajevu i Srebrenici, a prethodno i kao svedok odbrane Dragoljuba Ojdanića, koji se sa još petoricom bivših srpskih zvaničnika teretio za kosovske zločine.

Pošto je u dokaze uvedena svedokova izjava predstavnicima Ojdanićeve odbrane i transkript iskaza sa tog suđenja iz oktobra 2007. godine, branilac Đurđić je predočio niz dokumenata Generalštaba za koje smatra da bi mogli ići u prilog njegovom klijentu. U jednom od naređenja koje je u aprilu 1999. godine kao šef Prve operativne uprave Generalštaba sastavio sam Ćurčin, ukazuje se na nameru pripadnika OVK da se u izbegličkim kolonama iz Makedonije i Albanije ubace na teritoriju Kosova.

Svedok je potvrdio da je takvih slučajeva bilo, a potom je naveo i da su pripadnici OVK bili skloni raznim "manipulacijama civilima..." Naređivali su im, kaže, da napuštaju svoje kuće, potom su ih "vodali po Kosovu", vraćali kući ili prosto kružili okolo kako bi stvorili "utisak humanitarne katastrofe". A sve sa ciljem da se za to optuži Srbija. Zato je, objašnjava, vojska brižljivo kontrolisala izbegličke kolone kako bi se sprečila infiltraciju "terorista".

U dokaznom postupku optužbe izvođeni su dokazi o nasilju koje su nad albanskim izbeglicama tokom takvih "kontrola" vršili pripadnici vojske i policije, ali je Ćurčin nastojao da situaciju u pokrajini predstavi u drugačijem svetlu. Tvrdi da je vojska polagala mnogo na zaštitu civila, ukazujući na direktivu Generalštaba od 9. aprila 1999. godine u kojoj se nalaže da se odbrana od intervencije NATO vrši "uz potpunu primenu odredaba Ženevskih konvencija i međunarodnog humanitarnog prava". Ćurčin je naglasio da je on autor tog dokumenta koji je nazvao "jedinstvenim primerom" poštovanja prava civila i u najtežim uslovima ratovanja.

Svedoku su predočena i naređenja iz sredine aprila 1999. godine u kojima predsednik SR Jugoslavije Milošević i načelnik Generalštaba Ojdanić zahtevaju potčinjavanje policijskih jedinica vojsci. Ćurčin kaže da je to u praksi sprovedeno tako što su policajci bili pod komandom VJ tokom borbenih akcija a da su u međuvremenu izvršavali svoje redovne zadatke.

Iskaz bivšeg operativca Generalštaba VJ se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 439

POLICAJAC BEZ GRANICA: Kako je ministar sa Pala hapsio po Beogradu
ORGINAL FALSIFIKATA: Pravi i lažni "Šešeljevci" u Mostaru
GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI: Sulejman Tihić u raljama specijalaca
IZGUBLJEN U PREVODU: Zašto apel Beograda nije stigao onima kojima je namenjen