HomeKAKO JE "MOŽDA" POSTALO "SIGURNO"
Bivši načelnik Uprave ABHO VJ Slobodan Petković na suđenju "Kosovskoj šestorki" tvrdio da su NATO udari "mogli da utiču" na migracije kosovskih Albanaca 1999. godine, a danas, dve godine kasnije, na suđenju generalu Vlastimiru Đorđeviću kaže da je bombardovanje "sigurno" bilo jedan od razloga odlazaka stanovništva

Slobodan Petković, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaSlobodan Petković, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Odbrana bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimira Đorđevića nastoji da pobije navod optužnice po kojem je albansko stanovništvo 1999. godine napuštalo Kosovo pod pritiskom vojske i policije. Odgovornost za kosovske migracije branioci nastoje da prebace na NATO, ukazujući da su civili bežali u strahu od bombardovanja. U tu svrhu, na klupu za svedoke je izveden bivši načelnik Uprave za Atomsko-biološko-hemijsko oružje (ABHO) u Generalštabu VJ Slobodan Petković, koji je na istu temu svedočio i na suđenju "Kosovskoj šestorki", pa je transkript njegovog iskaza iz septembra 2007. godine danas uveden u dokaze.

General Petković tvrdi da je NATO bombardovanje Srbije i Kosova u 60 odsto slučajeva bilo usmereno na civilne mete uz korišćenje kasetnih bombi i municije sa osiromašenim uranijumom. U prethodnom svedočenju pred Tribunalom je tvrdio da je sve to "moglo da utiče" na migracije kosovskih Albanaca, a danas navodi da je "siguran" da je bombardovanje uticalo na pomeranje stanovništva. "To je svakako jedan od razloga, a vi ćete utvrditi da li je bilo i drugih", rekao je svedok obraćajući se veću sudije Parkera.

Tužiteljica Petersen je u unakrsnom ispitivanju ukazivala na paradoks Petkovićevog iskaza jer je tvrdio da su najviše bombardovani južni i jugo-zapadni delovi Kosova, a da su albanski civili upravo kroz to područje bežali ka Albaniji i Makedoniji. Svedok kaže da "da bi trebalo ući u mentalitet ljudi" da bi se shvatili njihovi postupci i dodaje da je verovatno strah bio toliki da su se civili odlučili na rizik prolaska kroz područje izloženo najžešćim vazdušnim udarima.

Budući da je svedok tvrdio da je i Beograd bio meta žestokih i učestalih NATO napada, tužiteljica je pitala da li je i migracija stanovništva iz glavnog grada Srbije po intenzitetu bila jednaka kosovskoj. "Nije bilo masovnih, ali jeste pojedinačnih iseljavanja", odgovorio je Petković, ukazujući da ni NATO udari u Beogradu nisu bili toliko masovni kao na Kosovu.

Pošto je svedok vrlo detaljno "secirao" ponašanje NATO 1999. godine, sudija Parker je u jednom trenutku upozorio branioce da se ne udaljavaju od teme suđenja. Navodeći da je veće svesno pokušaja odbrane da ukaže na uticaj delovanja NATO na postupke optuženog, sudija je podsetio da se Đorđević ne tereti ni za šta u vezi sa vazdušnim udarima. Inače, iz svedokove izjave, koja je takođe uvedena u dokaze, su po nalogu veća izostavljeni delovi za koje je procenjeno da su nerelevantni ili predstavljaju ekspertsko mišljenje, pošto Petković nije pozvan u svojstvu veštaka.

Suđenje generalu Vlastimiru Đorđeviću se nastavlja u ponedeljak iskazom bivšeg načelnika Generalštaba VJ Branka Krge.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 439

POLICAJAC BEZ GRANICA: Kako je ministar sa Pala hapsio po Beogradu
ORGINAL FALSIFIKATA: Pravi i lažni "Šešeljevci" u Mostaru
GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI: Sulejman Tihić u raljama specijalaca
IZGUBLJEN U PREVODU: Zašto apel Beograda nije stigao onima kojima je namenjen