HomeKO JE KRIV ZA "LOŠU SUDBINU" ALBANSKIH IZBEGLICA
Bivši načelnik Generalštaba VJ Branko Krga kaže da su OVK i NATO stvarali "privid humanitarne katastrofe" na Kosovu, mada je bio svestan da se vojsci pripisuje odgovornost za "lošu sudbinu" civila koji su napuštali pokrajinu

Branko Krga, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaBranko Krga, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Nastojeći da pobije navod optužnice po kojem su srpska vojska i policija odgovorne za proterivanje Albanaca sa Kosova 1999. godine, odbrana policijskog generala Vlastimira Đorđevića je danas na klupu za svedoke izvela bivšeg načelnika Generalštaba VJ Branka Krgu. On je na tu funkciju postavljen 2002. godine, a u vreme NATO intervencije je bio na čelu vojne Obaveštajne uprave. Na početku današnjeg zasedanja u dokaze je uveden transkript njegovog svedočenja sa suđenja "Kosovskoj šestorki" iz 2007. godine i izjava predstavnicima odbrane generala Dragoljuba Ojdanića, na čiji je poziv tada došao u Hag.

U drugom pojavljivanju pred Tribunalom Krga je uglavnom ponovio svoje ranije navode po kojima je za odlazak albanskih civila sa Kosova bila odgovorna pre svih Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) a potom i NATO, a nikako srpska vojska i policija. Optužio je zapadne zemlje, pre svega Sjedinjene Države, da su podrškom "albanskim teroristima" osujetile napore srpske strane da se do rešenja dođe mirnim putem.

Branilac Aleksandar Popović je u današnjem ispitivanju predočio niz zapisnika sa kolegijuma Generalštaba iz 1999. godine kojima je svedok prisustvovao, kao i brojne obaveštajne izveštaje uprave na čijem je čelu bio. U njegovim nastupima na kolegijumima neprestano se ukazuje na navodnu nameru OVK i NATO da pokrenu stanovništvo u beg, izazovu "privid humanitarne katastrofe" i tako opravdaju vazdušne udare na SR Jugoslaviju. Ukazujući na izvore na osnovu kojih se došlo da takvih informacija, Krga je rekao da su se pratila zvanična saopštenja raznih međunarodnih organizacija, kao i inostrani mediji, ali da su ključne informacije stizale pre svega od obaveštajaca iz inostranstva.

U referisanju na kolegijumu od 3. aprila 1999. godine Krga je, ukazao je branilac, razmatrao na koji bi način mogla "da se demantuje humanitarna katastrofa", predlažući uvođenje punktova VJ za prihvat izbeglica koje žele da se vrate na Kosovo. "Znali smo da se nama pripisuje odgovornost za lošu sudbinu albanskih civila i zato smo činili sve da se oni vrate svojim kućama", zaključio je Krga.

Nastojeći da opravda prisustvo velikog broja pripadnika VJ na Kosovu 1999. godine, svedok je rekao da je pre i za vreme bombardovanja neprestano postojala pretnja kopnenim napadom NATO iz Makedonije i Albanije.

Mada je glavno ispitivanje bivšeg načelnika Generalštaba VJ trebalo da traje dva sata, ono nije završeno ni posle četvoročasovnog radnog dana. Budući da to nije prvi put da se ispitivanje značajno oduži, sudija Parker je upozorio odbranu da veće ubuduće neće tolerisati takvo nepoštovanje rasporeda. Branilac Popović je objasnio da je odbrana već odustala od nekolicine ranije najavljenih svedoka i da je zbog toga potrebno da se neke teme detaljnije obrade.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 439

POLICAJAC BEZ GRANICA: Kako je ministar sa Pala hapsio po Beogradu
ORGINAL FALSIFIKATA: Pravi i lažni "Šešeljevci" u Mostaru
GOSPODARI ŽIVOTA I SMRTI: Sulejman Tihić u raljama specijalaca
IZGUBLJEN U PREVODU: Zašto apel Beograda nije stigao onima kojima je namenjen