HomeSLABO PAMĆENJE BIVŠEG MINISTRA
Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović kaže da se ne seća protesta međunarodnih predstavnika upućenih zbog prekomerne upotrebe sile srpskih snaga nad albanskim civilima na Kosovu i zločina u albanskim selima Likošani i Ćirez, a naročito se ne seća da je 2000. godine pozvao Savet bezbednosti UN da raspusti Tribunal u Hagu

Živadin Jovanović, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaŽivadin Jovanović, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović kao svedok odbrane nekadašnjeg pomoćnika ministra srpske policije Vlastimira Đorđevića, optuženog za zločine nad kosovskim Albancima nije mogao da se seti većine događaja iz 1998. i 1999. godine na koje je ukazivao tužilac.

Na kraju glavnog ispitivanja Jovanović je kao i juče ponavljao da su se samo srpska i jugoslovenska vlast zalagale za mirno rešenje kosovskog problema, albanski političari uz podršku nekih zapadnih zemalja, sabotirali mirovne napore.

Nastojeći da diskredituje svedoka, tužilac ga je na početku unakrsnog ispitivanja podsetio na govor koji je 2001. godine održao na proslavi godišnjice Socijalističke partije Srbije. Prema transkriptu govora objavljenom na zvaničnoj internet stranici partije, Jovanović je rekao da je "takozvano suđenje Slobodanu Miloševiću, nalik na farsu, koja je organizovana kako bi se prikrili zločini vođa NATO i SAD protiv mira i čovečnosti". Bivši srpski diplomata kaže da se ne seća tih reči i naglašava da ne veruje u ispravnost prevoda na engleski jezik. Svedok takođe nije mogao da se seti da je u aprilu 2000. godine Savetu bezbednosti UN uputio pismo u kojem zahteva raspuštanje Tribunala, iako mu je tužilac predočio medijske izveštaje na tu temu.

Budući da je Jovanović u glavnom ispitivanju albanske lidere označio glavnim protivnicima mirovnih pregovora, tužilac je sugerisao da je na njihovu odluku da se ne odazovu pozivu na pregovore uticala činjenica da su srpske snage činile zločine nad albanskim civilima. Optužba je ukazala da su istraživači organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč/Human Rights Watch (HRW) u svom izveštaju zabeležili zločine srpskih snaga u proleće 1998. godine u selima Likošane i Ćirez. Jovanović odgovara da ne zna za takve "ocene" HRW, kao ni za kasnije proteste bivšeg britanskog vojnog atašea u Srbiji Džona Kroslanda/John Crosland zbog upotrebe prekomerne i neselektivne sile od strane pripadnika vojske i policije na Kosovu. Za Kroslandove proteste upućene ministarstvu na čijem je čelu u to vreme bio svedok je, tvrdi, saznao "ovog časa", dakle više od 11 godina kasnije.

Deo unakrsnog ispitivanja od strane tužioca održan je greškom na sednici zatvorenoj za javnost.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 438

I JARE I PARE: Karadžić hoće dokumente ali neće "papirno suđenje"
BOSANSKI TROUGAO: Ko je koga varao u Herceg Bosni
NEVOLJNI SVJEDOK: Pravi Dabić i "lažni Šešeljevci"
LOGISTIČKA PODRŠKA: Užički meci za srebrenička stratišta