HomeŽIVADIN JOVANOVIĆ: "KRIVI SVI OSIM SRBIJE"
Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović u svedočenju na poziv odbrane policijskog generala Vlastimira Đorđevića rekao da su za eskalaciju sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine bili odgovorni albanski političari i "teroristička" OVK, kao i "licemerni i pristrasni" predstavnici međunarodne zajednice... svi osim Srbije, koja se jedina zalagala za mirno rešenje.

Živadin Jovanović, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaŽivadin Jovanović, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Odbrana bivšeg pomoćnika ministra srpske policije Vlastimira Đorđevića, optuženog za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine, je kao prvog svedoka nakon zimske sudske pauze izvela bivšeg ministra spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadina Jovanovića. Na početku današnjeg zasedanja na zahtev branioca u dokaze je uveden transkript Jovanovićevog iskaza sa suđenja "Kosovskoj šestorki" iz avgusta 2007. godine, kada je u Hag došao kao svedok odbrane bivšeg potpredsednika savezne vlade Nikole Šainovića, kasnije osuđenog na 22 godine zatvora.

Služeći se diskursom srpskog političkog vrha iz devedesetih godina, Jovanović je u današnjem svedočenju nastojao da ubedi Pretresno veće da su za eskalaciju sukoba na Kosovu odgovorni svi... osim Srbije. Više puta je, naime, ponovio da je srpski režim na čelu sa Slobodanom Miloševićem bio privržen "platformi mirnog političkog rešenja i dijalogu bez uslovljavanja", ali su se tome opirali kosovski Albanci sa namerom da "kupe vreme" i uvuku međunarodnu zajednicu u sukob. Kosovske političare Jovanović vidi kao nosioce "separatističkih tendencija" koji nisu pristajali ni na šta osim na otcepljenje. Podršku im je, tvrdi, pružala "teroristička takozvana" Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) napadima na predstavnike države i civile.

Jovanović je rekao da su međunarodni predstavnici pre i za vreme sukoba na Kosovu pokazivali "pomanjkanje objektivnosti, ali i razumevanja" situacije u pokrajini. Naročito se obrušio na Sjedinjene Države zbog toga što su OVK prvo tretirali kao terorističku organizaciju da bi potom pristali da sa njima pregovaraju. Smatra da je američka podrška OVK osnažila terorizam u svetu, što je kulminiralo napadima na Njujork 11. septembra 2001. godine. Britansku politiku je nazvao "licemernom", jer su se s jedne strane zalagali za mirno rešenje a s druge navodno pružali podršku OVK. Slične kritike Jovanović je uputio i na račun Nemačke, Italije, Švajcarske...

Bivši srpski diplomata tvrdi da se kosovski političari nisu pridržavali više rezolucija Saveta bezbednosti UN u kojima se od njih tražilo da osude nasilje koje je činila OVK. U isto vreme tvrdi da je u pomenutim rezolucijama pogrešno navedeno da je srpska strana preduzimala represivne mere protiv civilnog stanovništva. Jovanović objašnjava da je veliki broj pripadnika OVK delovao u civilu, pa obračun sa njima ne smatra napadom na civile.

Do kraja današnjeg zasedanja svedoku nije postavljeno nijedno pitanje o suštini optužnice kojom se Vlastimir Đorđević tereti za progon, ubistva i deportacije kosovskih Albanaca 1999. godine. U iskazu na suđenju "Kosovskoj šestorki" Jovanović je, inače, tvrdio da su zločine nad albanskim civilima činili "pojedinci van kontrole" i da se o tome nije raspravljalo na sednicama savezne vlade već je stvar prepuštena nadležnim sudskim organima.

Kako je najavio branilac Veljko Đurđić, glavno ispitivanje će biti okončano tokom sutrašnjeg zasedanja, nakon čega će Jovanovića "preuzeti" tužilac.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 438

I JARE I PARE: Karadžić hoće dokumente ali neće "papirno suđenje"
BOSANSKI TROUGAO: Ko je koga varao u Herceg Bosni
NEVOLJNI SVJEDOK: Pravi Dabić i "lažni Šešeljevci"
LOGISTIČKA PODRŠKA: Užički meci za srebrenička stratišta