HomeŠTA JE TO GRANICA
Svedočeći u odbranu Vlastimira Đorđevića, penzionisani pukovnik VJ Rade Čučak rekao da je vojska zbog čestih incidenata 1998. i 1999. godine proširila granični pojas i tako omogućila veći manevarski prostor svojim jedinicama. Svedok "podučio" sudije u vezi sa nekim vojno-geografskim pitanjima, iznoseći, između ostalog, i definiciju međudržavne granice

Rade Čučak, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaRade Čučak, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Pored policijskog generala Vlastimira Đorđevića, za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine bila su optužena još sedmorica bivših srpskih zvaničnika – predsednici Slobodan Milošević i Milan Milutinović, potpredsednik savezne vlade Šainović i četvorica vojnih i policijskih generala. Sudeći po dosadašnjem toku dokaznog postupka, Đorđevićevim braniocima se najviše dopala odbrana bivšeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića, prvostepeno osuđenog na 15 godina zatvora. Naime, od šest svedoka koje su Đorđevićevi branioci izveli ove godine, petorica su već svedočila u odbranu Ojdanića.

Poslednji u tom nizu je penzionisani pukovnik Rade Čučak, nekadašnji načelnik Odeljenja za poslove granične službe u Generalštabu VJ. Opisujući stanje na albanskoj granici u leto 1998. godine, on je rekao da su graničari trpeli stalne napade terorista i sa albanske i sa kosovske strane. Zbog toga je, kaže, Generalštab na čijem je čelu tada bio general Momčilo Perišić, doneo odluku o proširenju graničnog pojasa, kako bi omogućio veći manevarski prostor svojim vojnicima i tako zaštitio njihove živote.

Čučak je naglasio da te mere ni na koji način nisu ugrožavale lokalno albansko stanovništvo, niti su ometale međunarodne posmatrače u radu. Svima koji su živeli u graničnom pojasu, bilo je omogućeno nesmetano kretanje uz kontrolu ličnih dokumenata. S druge strane, civili koji su dolazili iz unutrašnjosti, morali su imati dozvolu za kretanje, baš kao i pripadnici nekoliko međunarodnih posmatračkih misija koje su 1998. i 1999. godine bile na Kosovu.

Današnje svedočenje je bilo do te mere detaljno da je u pojedinim situacijama zvučalo apsurdno. Primera radi, branilac je od Čučka tražio da naširoko iznosi definicije "graničnog pojasa, graničnog incidenta, graničnog režima i povrede graničnog režima". Svedok je iskoristio priliku i da veću kaže šta je međudržavna granica, navodeći doslovno da je to "linija koja preseca površinu zemlje, vazdušni prostor iznad nje i dubinu zemlje" i na taj način razdvaja dve države. Takvo "podučavanje" sudija moglo bi biti relevantno samo u slučaju da se definicija granice u Srbiji bitno razlikuje od one u Australiji, Nemačkoj i Trinidadu i Tobagu, odakle dolaze sudije Pretresnog veća koje vode predmet generala Vlastimira Đorđevića.

Rade Čučak će svedočenje nastaviti u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 440

BIH JEDNA I JEDINA: Koju je državu branio general Milivoj Petković
PAUČINA NAD KLADUŠOM: "Internacionalna brigada" za spas Fikreta Abdića
"PALI!": Čas istorije profesora Lažetića