HomeDA LI JE PAVKOVIĆ PISAO SAM SEBI?
Odbrana policijskog generala Vlastimira Đorđevića osporava autentičnost pisma generala Pavkovića upućenog načelniku Generalštaba Ojdaniću u kojem ga krajem maja 1999. godine izveštava o zločinima policije na Kosovu. Branioci sugerišu da je pismo zavedeno naknadno, kada je Pavković postavljen na Ojdanićevo mesto, što bi značilo da je bivši komandant Treće armije u nastojanju da izbegne optužnicu za kosovske zločine zapravo pisao – sam sebi

Milan Radoičić, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaMilan Radoičić, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Među dokumentima koji su na suđenju policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću uvedeni u dokaze je i pismo komandanta Treće armije Nebojše Pavkovića od 25. maja 1999. godine u kojem načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića obaveštava o zločinima policijskih snaga nad kosovskim Albancima. Đorđevićeva odbrana danas, baš kao što su to činili Ojdanićevi branioci na suđenju "Kosovskoj šestorki", negira autentičnost tog dokumenta i nastoji da dokaže da je zaveden naknadno i na nepropisan način.

Pomenuti dokument je, podsetimo, tužilaštvu predao upravo Pavković 2002. godine, kada su ga haški istražitelji intervjuisali u svojstvu osumnjičenog. Sudeći po prošlogodišnjoj presudi "Kosovskoj šestorki" sporno pismo nije naročito pomoglo Pavkoviću, koji je osuđen na 22 godine zatvora, niti je značajno odmoglo Ojdaniću, osuđenom na 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Đorđevićevi branioci, međutim, ne žele da rizikuju jer se u pismu otvoreno pominju zločini policije koja je u to vreme bila pod kontrolom optuženog. Zato su na klupu za svedoke izveli bivšeg zamenika načelnika Ojdanićevog kabineta - Milana Radoičića. On je praktično ponovio sve ono što je u septembru 2007. godine na poziv Ojdanićeve odbrane rekao na suđenju "Kosovskoj šestorki" – da Pavkovićevo pismo za vreme njegovog službovanja u Generalštabu nije stiglo u kabinet načelnika. Ukazao je i na nelogičnosti u zavođenju tog dokumenta u delovodnik Generalštaba i vojni arhiv, navodeći da je to naknadno uradio neko "zlonameran ili nekompetentan".

Tužiteljica Petersen je u unakrsnom ispitivanju predočila Pavkovićevo pismo i sugerisala da se na njemu jasno vidi štambilj Generalštaba kojim je potvrđeno da je dokument zaprimljen u Ojdanićevom kabinetu. Radoičić se složio da je pečat autentičan, ali je naglasio da niko ne može da kaže da li je on udaren 1999. godine ili kasnije, odnosno za vreme Pavkovićevog mandata na mestu načelnika Generalštaba.

Kada mu je tužiteljica pokazala i delovodnik Generalštaba u kojem se vidi da je pismo u njemu zavedeno, svedok je rekao da on "kao deformisani profesionalac sa prenaglašenom moći zapažanja" uočava razliku u boji mastila između tog i drugih upisa. Osim toga, tvrdi da je Pavkovićev izveštaj zaveden među dokumentima koji su u odnosu na njega potpuno raznorodni. "To je kao kada biste povrće prodavali u zlatari", slikovito je zaključio svedok.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 440

BIH JEDNA I JEDINA: Koju je državu branio general Milivoj Petković
PAUČINA NAD KLADUŠOM: "Internacionalna brigada" za spas Fikreta Abdića
"PALI!": Čas istorije profesora Lažetića