HomeĐORĐEVIĆ SE BRANI ZAKASNELIM OJDANIĆEVIM NAREĐENJEM
Policijski general Vlastimir Đorđević se od optužbi za zločine nad albanskim civilima 1999. godine brani naređenjem načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića u kojem se traži sprečavanje tih zločina. Naređenje je izdato mesec dana nakon što je tadašnja glavna tužiteljica Luiz Arbur pismeno upozorila državni vrh SRJ na teška kršenja ljudskih prava u pokrajini

Milovan Vlajković, svjedok odbrane Vlastimira ĐorđevićaMilovan Vlajković, svjedok odbrane Vlastimira Đorđevića

Odbrana policijskog generala Vlastimira Đorđevića nastoji da dokaže da su srpske vlasti ispravno reagovale na pismo koje je na početku NATO intervencije visokim zvaničnicima Srbije i SR Jugoslavije uputila tadašnja glavna tužiteljica Tribunala Luiz Arbur/Louise Arbour. U pismu adresiranom na trinaestoricu visokih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika, među kojima nije Đorđević ali jesu njegovi bliski saradnici, Arbur izražava zabrinutost zbog izveštaja o teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava na Kosovu, poziva zvaničnike da učine sve kako bi sprečili nove zločine i upozorava ih da je rešena da istraži i krivično goni odgovorne.

Na pismo je reagovao načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić, tvrdi njegov tadašnji šef kabineta Milovan Vlajković u današnjem svedočenju na poziv Đorđevićevih branilaca. Ojdanić je, kaže svedok, odmah po prijemu pisma naložio svojoj pravnoj službi da pripremi naređenje za "preduzimanje mera za sprečavanje zločina na Kosovu", a potom je od potčinjenih jedinica tražio da ga izveste šta je na tom planu učinjeno.

Dragoljub Đorđević, prezimenjak i branilac optuženog generala, nije se u današnjem glavnom ispitivanju bavio datumima pomenutih dokumenata, ali se za vreme Vlajkovićevog iskaza na suđenju "Kosovskoj šestorki" 2007. godine moglo čuti da je "brza reakcija" Ojdanića usledila više od mesec dana nakon pisma Luiz Arbur, koje je datirano na 26. mart 1999. godine. Svedok je, naime, tvrdio da je tužiteljicino pismo u Generalštab stiglo tek 3. maja i da je Ojdanićevo naređenje sačinjeno "odmah", odnosno u narednih nekoliko dana.

Do kašnjenja je, objasnio je tada Vlajković, došlo zbog toga što pismo u Generalštab nije stiglo direktno od glavne tužiteljice, već posredstvom saveznog Ministarstva pravde. Rekao je da ne zna da li je ono više od mesec dana zadržano u Ministarstvu ili je tako dugo putovalo poštom.

U nastavku ispitivanja, branilac je predočio nekoliko vojnih dokumenata čiju je verodostojnost svedok osporavao. Ostalo je, međutim, nejasno o čemu se tačno radi, jer je sadržina tih dokumenata, namerno ili slučajno, za javnost ostala – tajna. Moglo bi se pretpostaviti da je svedok, kao što je to činio i na suđenju "Kosovskoj šestorki" na poziv Ojdanićeve odbrane, između ostalog osporavao autentičnost izveštaja komandanta Treće armije VJ Nebojše Pavkovića upućenog Generalštabu 25. maja 1999. godine u kojem se upozorava na zločine policijskih snaga nad kosovskim Albancima. O tome je pre dva dana na poziv Đorđevićevih branilaca svedočio i Vlajkovićev zamenik u kabinetu načelnika Generalštaba – Milan Radoičić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 440

BIH JEDNA I JEDINA: Koju je državu branio general Milivoj Petković
PAUČINA NAD KLADUŠOM: "Internacionalna brigada" za spas Fikreta Abdića
"PALI!": Čas istorije profesora Lažetića