Home



DOMINANTNI PUKOVNIK, AROGANTNI ŠEF POLICIJE I NEMOĆNI PREDSJEDNIK




Vojska i policija "nemilosrdno postupali sa svim stanovnicima općine, čak i sa lokalnim Srbima" - tvrdi svjedok obrane doktora Milomira Stakića, optuženog za genocid u Prijedoru

Ostoja Marjanović, svjedok na suđenju Milomiru StakićuOstoja Marjanović, svjedok na suđenju Milomiru Stakiću

Od početka svog dokaznog postupka, obrana doktora Milomira Stakića - bivšeg predsjednika Kriznog štaba Prijedora - dokazuje da su civilne vlasti u općini bile "apsolutno nemoćne" u odnosu na vojsku i policiju.

Vojska i policija preuzeli su punu kontrolu nad Prijedorom u proljeće 1992. i "nemilosrdno postupali sa svim stanovnicima općine, čak i sa lokalnim Srbima". Nitko od predstavnika civilnih vlasti nije mogao utjecati na odluke "dominantnog zapovjednika garnizona JNA" pukovnika Vladimira Arsića i "arogantnog načelnika policije" Sime Drljače, tvrdi svjedok obrane dr Stakića, optuženog za genocid u prijedorskoj općini.

Ostoja Marjanović, bivši direktor rudnika Ljubija - čiji su objekti i kopovi korišteni za logore i masovne grobnice - svjedočio je da su vojne i policijske snage u maju 1992. nasilno zauzele kompleks rudnika Omarska i pretvorile ga u "istražni centar". Marjanović tvrdi da od tog trenutka nije imao nikakvu kontrolu nad radnicima i opremom rudnika, niti je znao što se dogadjalo unutar kompleksa u Omarskoj. "Kolale su razne priče. Pretpostavljao sam da se ništa dobro ne dogadja u istražnom centru, ali nisam mogao ništa napraviti" rekao je svjedok.

Marjanović se, tvrdi, nekoliko puta lično uvjerio u "nemilosrdnost" vojnih i policijskih zapovjednika, te smatra da ni Stakić "nije mogao utjecati na njih." Opisao je kako je, jednom prilikom, kod šefa policije urgirao da pusti nekog njegovog prijatelja iz logora, ali mu je Drljača odgovorio da ga može spasiti prijatelja... "jedino ako ode u Omarsku umjesto njega".

Prije nego je obrana završila ispitivanje Ostoje Marjanovića, predsjedavajući sudac Wolfgang Schomburg/Volfgang Šomburg prekinuo je njegovo svjedočenje zbog ponovnih nesuglasica sa Stakićevom braniteljem Branko Lukićem.

Napetost izmedju branitelja i predsjedavajućeg suca nisu se smirile još od prošlog tjedna kada se Lukić požalio na "loše postupanje" vijeća sa svjedocima obrane, zbog čestih upozorenja na posljedice lažnog svjedočenja, uslijed čega su se, navodno, neki od planiranih svjedoka obrane odbili pojaviti pred tribunalom.

Ovaj put je tužitelj Nicholas Koumjian/Nikolas Kumdjan uložio prigovor na preglasno konzultiranje obrane s optuženim Milomirom Stakićem, koje je svjedok mogao čuti i što je moglo utjecati na njegove odgovore. Branitelji Lukić i Ostojić su se pokušali opravdati ukazujući na neke pogreške u prijevodu, ali se sucu Schomburgu nije svidio "neprikladni ton" kojim su mu se obratili pa je prekinuo raspavu i pozvao strane da se u roku od 5 minuta nadju u njegovom kabinetu. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 133

VUKOVAR, 20. NOVEMBAR 1991.: Dr. Vesna Bosanac na unakrsnom saslušavanju kod Slobodana Miloševića
POGLED PREKO UNE: S.O.S. sa stadiona-logora u Bosanskom Novom
"HAG PROTIV PRAVDE" - SVEDOK PROTIV HAGA: Da li je rat u Bosni bio neizbežan?
PRESUDA MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE: Slučaj "Bosna i Hercegovina" protiv Jugoslavije" se nastavlja
TRI DRŽAVE, TRI VOJSKE, JEDAN CILJ: Kada je Arkan bio važniji od generala JNA