HomeVOJSKA I POLICIJA BEZ CIVILNE KONTROLE
Svedoci odbrane na sudjenju dr Milomiru Stakiću, bivšem predsedniku prijedorskog Kriznog štaba, tvrde da civilne vlasti nisu imale nikakvu kontrolu nad policijom i vojskom. Da li je Prijedor sledio naredjenja Banja Luke ili se "otrgao kontroli" regionalnih vlasti?

Momir Pušac, svjedok na suđenju Milomiru StakićuMomir Pušac, svjedok na suđenju Milomiru Stakiću

Nakon što su prethodni svedoci obrane doktora Milomira Stakića dokazivali da civilne vlasti u Prijedoru nisu imale nikakvih ovlašćenja nad policijom, vojni lekar dr Momir Pušac je proteklih dana svedočio da je i vojska u Republici Srpskoj delovala nezavisno od civilnih vlasti.

Dr Stakić, bivši predsednik opštinskog Kriznog štaba, tereti se za genocid, progone, mučenja i ubistva Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru i njegovim logorima 1992. godine. Njegova odbrana, medjutim, odgovornost za te zločine prebacuje na vojne i policijske vlasti u regionu, tvrdeći da Krizni štab nije nad njima imao nikakvu kontrolu.

Objašnjavajući strukturu Vojske Republike Srpske (VRS) kao "autonomnog tela", lekar Vojno-medicinskog centra u Banja Luci je tvrdio da jedinice VRS nisu primale naredjenja od opštinskih Kriznih štabova. Njegova sanitetska jedinica, stacionirana u Prijedoru - svedočio je dr Pušac - nije dobijala naredjenja od opštinskih civilnih vlasti, mada je saradjivala sa civilnim bolničkim centrima. "Sva naredjenja, bilo da su se odnosila na ljudstvo ili sanitetski materijal, dolazila su isključivo iz komande korpusa kojem su jedinice pripadale" - rekao je svjedok.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac En Saterlend/Ann Sutherland je svedoku odbrane predočila dokumente prijedorskog Kriznog štaba kojima se regionalna komanda VRS zadužuje za obezbjedjenje logora Trnopolje. Predočena je, takodje, i naredba Kriznog štaba upućena regionalnoj komandi VRS i Stanici javne bezbednosti u Prijedoru da formiraju jedinstveni "Interventni vod" kako bi "sprečili pljačku" u opštini.

"Nije li prava istina da vi zapravo ne znate šta se dogadjalo izmedju vojnih i civilnih vlasti jer kao lekar u sanitetskoj jedinici niste bili u poziciji to da znate" - upitala je svedoka tužilac Saterlend. Doktor Pušac je priznao kako bi se, po predočenim dokumentima, moglo tako zaključiti... mada je on i dalje ubedjen da je saradnja sa oružanim strukturama bila samo "deo političke platforme Kriznog štaba", ali nije u praksi sprovodjena.

Paralelno sa sudjenjem dr Milomiru Stakiću odvija se i proces Radoslavu Brdjaninu, bivšem predsedniku Kriznog štaba takozvane Autonomne regije Krajina (ARK). Dok Stakićeva odbrana ukazuje da je prijedorski Krizni štab bio faktički podredjen regionalnom Kriznom štabu u Banja Luci, odakle su stizala naredjenja, odbrana Radoslava Brdjanina pokušava da dokaže da su se lokalne vlasti "otrgle kontroli" i da u Banja Luci nisu ni slutili šta se dogadja na opštinskom nivou, u Prijedoru. (kraj)Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 132

6. DECEMBAR 1991.: Dan kada je Dubrovnik goreo
GRANATIRANJE SARAJEVA: Galićev oficir za vezu se ne seća protesta UN
"NISAM KRIV": Prvo pojavljivanje Milana Milutinovića pred Tribunalom
RATNI ILI "OBIČAN" ZLOČIN: Komšija, ko te je ubio?
PROŠIRENA OPTUŽNICA: Milan Martić se 19 puta "ne oseća krivim"
ZASTRAŠIVANJE SVEDOKA: Svedočenje može biti opasno po decu