HomeŽUTI TAMIĆI U OMARSKOJ
Svjedoci optužbe na sudjenju za zločine u Prijedoru svjedočili su da su leševi ubijenih zatočenika logora Omarska skoro svakodnevno odvoženi žutim kamionetima marke "Tam" - Svjedok obrane Milomira Stakića tvrdi da ne zna tko je odvozio tijela

Svjedoci optužbe na sudjenju za zločine u Prijedoru svjedočili su da su leševi ubijenih zatočenika logora Omarska skoro svakodnevno odvoženi žutim "tamićima", odnosno kamionetima marke "Tam". Za zločine u Omarskoj sudi se bivšem predsjedniku prijedorskog Kriznog štaba, dr Milomiru Stakiću.

"Leševi ubijenih zatočenika odvoženi su u ista dva kamiona 'tamića' kojima su zatočenicima dovozili hranu", rekla je tužiteljica En Saterlend/Ann Sutherland u unakrsnom ispitivanju svjedoka koji je radio u Omarskoj. Čedo Vuleta, koji je 1992. bio električar u logoru, nije želio priznati da je znao što se u Omarskoj dogadjalo.

Prema dokumentima koje je tužiteljstvo 1996. zaplijenilo u Omarskoj, četvorica vozača su u junu i julu 1992. podnijela 15 izvještaja o zaduživanju žutih "tamića". Izvjestili su upravu logora da su u 15 dana potrošili 477 litara goriva. Prema procjeni tužiteljstva, s tom količinom goriva su prešli oko 3.100 kilometara.

Čedo Vuleta, medjutim, smatra da su kroz te izvještaje vozači prikrivali kradju i preprodaju goriva koje je u vrijeme rata bilo "skuplje od zlata".

Nakon što ga je predsjedavajući sudac Volfgang Šomburg/Wolfgang Schomburg upozorio da se koncentrira na činjenice koje zna, svjedok je priznao da je u nekoliko navrata vidio oko desetak tijela mrtvih zatočenika ispred "Bijele kuće" i restorana, ali kaže da nije vidio "tko je i kako odvozio leševe iz logora".

Vuleta je prvi put svjedočio pred Haškim tribunalom u februaru 2001. na sudjenju "petorki" iz Omarske - Miroslavu Kvočki, Dragoljubu Prcaću, Milojici Kosu, Mladji Radiću i Zoranu Žigiću. Na sudjenju Stakiću tužiteljica ga je podsjetila da je u tom svjedočenju izjavio kako pretpostavlja da su tijela odvožena "tamićima" koji su, kako je rekao, bili "jedina vozila u logoru".

Svjedok, medjutim, sada tvrdi da su to bila "samo nagadjanja" i ukazuje da su tijela ubijenih mogli odvesti pripadnici vojske ili policije svojim vozilima.

Vozači kamiona, kako je potvrdio, bili su Branko Kećim, Vlado Kobas, Pero Mrdja i Milorad - Mića Stakić. Za posljednjeg je tužiteljica upitala nije li to brat optuženog Milomira Stakića, koji se takodjer zove Milorad. Vuleta je tvrdio da Stakićev brat nije radio u Omarskoj, iako njega, za razliku od optuženog, nije osobno poznavao. Znao je samo da je prije rata bio vozač autobusa. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 133

VUKOVAR, 20. NOVEMBAR 1991.: Dr. Vesna Bosanac na unakrsnom saslušavanju kod Slobodana Miloševića
POGLED PREKO UNE: S.O.S. sa stadiona-logora u Bosanskom Novom
"HAG PROTIV PRAVDE" - SVEDOK PROTIV HAGA: Da li je rat u Bosni bio neizbežan?
PRESUDA MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE: Slučaj "Bosna i Hercegovina" protiv Jugoslavije" se nastavlja
TRI DRŽAVE, TRI VOJSKE, JEDAN CILJ: Kada je Arkan bio važniji od generala JNA