HomeVOJNI GENERAL O ZLOČINIMA POLICIJE
Kada mu je tužilac predočio vojni dokument u kojem se navodi da pripadnici policije na Kosovu u proleće 1999. godine "tolerišu očigledno krivično delovanje policajaca i civila nad kosovskim Albancima", penzionisani general VJ Milan Đaković potvrdio da je znao za "rasprostranjene" pljačke i druge pojedinačne zločine policajaca, koji su tada bili pod komandom optuženog Vlastimira Đorđevića

Milan Đaković, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuMilan Đaković, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

U nastavku glavnog ispitivanja bivšeg načelnika odeljenja za operativne poslove Prištinskog korpusa i Treće armije Milana Đakovića tužilac je dokazivao da su tokom 1999. godine u zločinima nad kosovskim Albancima učestvovali pripadnici uniformisane srpske policije. Oni su, po optužnici, bili pod komandom optuženog generala Vlastimira Đorđevića, tadašnjeg načelnika Resora javne bezbednosti srpskog MUP.

Tužilac Henis/Hannis je predočio dopis koji je Štabu vrhovne komande VJ krajem maja 1999. godine uputio tadašnji načelnik Prištinskog korpusa Nebojša Pavković. Tu se navodi da pripadnici policije "tolerišu i otvoreno dozvoljavaju očigledno krivično delovanje policajaca i civila nad kosovskim Albancima". Svedok je potvrdio da su u tom periodu "bile rasprostranjene" pljačke, ali i da je čuo za silovanja i druge pojedinačne zločine u kojima su učestvovali policajci.

U istom dokumentu Pavković se žali na odbijanje policije da se pretpočini vojsci, uprkos naredbi predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića od 18. aprila 1999. godine. Taj navod, po tužiocu, ukazuje na to da je komandna struktura policije, na čelu sa ministrom i njegovim pomoćnicima za javnu i državnu bezbednost, ostala neokrnjena do kraja NATO intervencije. Đaković je potvrdio da vojska, i pored Miloševićeve naredbe, na terenu nikada nije mogla da kontroliše ponašanje i aktivnosti policije.

U nastavku današnjeg zasedanja, ispitivanje svedoka je preuzeo Đorđevićev branilac Veljko Đurđić. On se nadovezao na jučerašnju Đakovićevu tvrdnju da Zajednička komanda vojske i policije za Kosovo nije postojala, već da su se pod tim "skraćenim nazivom" održavali "koordinacioni sastanci" VJ i MUP. Nastojeći da objasni učešće političara na vojno-policijskim sastancima, branilac je sugerisao da su oni dolazili samo da bi se informisali o situaciji na Kosovu, što je svedok potvrdio. Zajednička komanda je, po optužbi, bila telo sačinjeno od visokih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika preko kojeg je Slobodan Milošević vršio neformalnu kontrolu nad jedinicama koje su sprovodile etničko čišćenje na Kosovu.

Unakrsno ispitivanje generala Đakovića se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 420

ODBROJAVANJE: Predmet Radovana Karadžića spreman za suđenje
DRŽAVNI ODVJETNIK U OLUJI: Pljačka prihvaćena i dopuštena
UKLETI PREDMET: Novi zaplet na suđenju Stanišiću i Simatoviću
BESKRAJNA PRIČA: Ko je smjestio Slobodanu Praljku
TEORIJA ZAVERE: Velike sile protiv Vojislava Šešelja