HomeSVEDOK: ĐORJDEVIĆ ZNAO ŠTA RADI POLICIJA NA KOSOVU
Bivši šef američkih posmatrača na Kosovu tvrdi da je optuženi policijski general Vlastimir Đorđević u proleće 1999. godine bio "vrlo dobro obavešten" o položajima i delovanju policijskih snaga na Kosovu

Shaun Byrnes, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuShaun Byrnes, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Američki diplomata Šon Berns/Shaun Byrnes je opisao kontakte koje je tokom 1998. i 1999. godine - kao šef Diplomatske posmatračke misije (KDOM) svoje zemlje na Kosovu - imao sa srpskim zvaničnicima, među kojima je bio i optuženi Vlastimir Đorđević, tada načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije. O istim događajima Berns je u aprilu 2007. svedočio i na suđenju šestorici srpskih zvaničnika kojima se, kao i Đorđeviću, sudilo za ubistva i deportacije kosovskih Albanaca za vreme NATO intervencije 1999. godine.

Berns se tokom boravka na Kosovu najčešće viđao sa generalom Sretenom Lukićem koji je bio na čelu Štaba MUP u pokrajini. Izveštavao ga je, kaže, o "neprihvatljivom ponašanju" srpske policije poput paljenja kuća, uništavanja imovine i proterivanja albanskih civila. Lukić je, tvrdi svedok, uglavnom poricao da policija to radi ili je tvrdio da je u pitanju odgovor na aktivnosti OVK. Prema Bernsovim saznanjima, Lukić je bio podređen optuženom Đorđeviću i redovno ga je izveštavao o aktivnostima policije na Kosovu.

Pored redovnih sastanaka sa Lukićem, Berns se susreo i sa Vlastimirom Đorđevićem krajem oktobra 1998. godine tokom pregovora koji su rezultirali sporazumom Berns-Đorđević o delovanju srpskih policijskih snaga na Kosovu. Đorđević je bio glavni pregovarač u ime MUP i, prema Bernsovim tvrdnjama, bio je "vrlo dobro obavešten" o detaljima položaja i kretanja policije na Kosovu.

Berns je, tvrdi, tokom boravka na Kosovu video da se redovna policija koristi samo za održavanje bezbednosti u gradovima, dok su Posebne jedinice policije (PJP), koje su često dolazile iz uže Srbije prema nalozima načelnika Resora javne bezbednosti, bile korišćene u borbenim aktivnostima. Oni su, kaže, bili prekomerno naoružani i delovali kao "vojna jedinica" jer su često imali teško naoružanje - minobacače i oklopne transportere sa lakim protivavionskim topovima - što ne spada u regularnu policijsku opremu.

Odbrana policijskog generala Vlastimira Đorđevića sutra će unakrsno ispitivati svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 420

ODBROJAVANJE: Predmet Radovana Karadžića spreman za suđenje
DRŽAVNI ODVJETNIK U OLUJI: Pljačka prihvaćena i dopuštena
UKLETI PREDMET: Novi zaplet na suđenju Stanišiću i Simatoviću
BESKRAJNA PRIČA: Ko je smjestio Slobodanu Praljku
TEORIJA ZAVERE: Velike sile protiv Vojislava Šešelja