HomePOLICIJA JE PALILA I UBIJALA U ĐAKOVICI
Svedočenje o pljačkama, paljevinama, proterivanju i ubistvima Albanaca u Đakovici koje su, u proleće 1999. godine, počinili uniformisani pripadnici srpske policije

Shyhrete Dula, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuShyhrete Dula, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Tužilaštvo je na suđenju policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću nastavilo sa izvođenjem dokaza o ubistvima i proterivanju kosovskih Albanaca u proleće 1999. godine.

U noći između 24. i 25. marta 1999., nekoliko sati nakon početka NATO intervencije, grupa policajaca je, pucajući iz automatskog oružja, provalila u dvorište svedokinje Šihrete/Shyhrete Dula iz Đakovice. Ona je sa porodicom uspela da pobegne kroz zadnji izlaz, dok su u susednoj kući ostali njeni rođaci. Tokom noći je iz kuće u kojoj se skrivala gledala svoju kuću kako gori, a plamen se, rekla je, proširio po celom kvartu.

Narednog jutra se vratila do kuće koja je bila potpuno spaljena, a u susednoj je pronašla telo ubijenog devera. Videla je, kaže, razbijene i spaljene prodavnice i srušen vrh minareta Hadum džamije iz XVI veka. Neke kuće u okolini su, dodaje, i dalje gorele.

Nakon nedelju dana skrivanja priključila se konvoju Albanaca koji su napuštali Đakovicu . "Beskrajnu kolonu", kako je opisala, do granice sa Albanijom pratili su pripadnici policije i vojske. Na kontrolnim punktovima policija je svima oduzimala lične isprave.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju sugerisala da su ljudi koji su ušli u njeno dvorište, nakon ponoći 24. marta, zapravo pokušavali da evakuišu civile iz požara koji su izazvale NATO bombe, ali je svedokinja to negirala. Kategorički je tvrdila da se radilo isključivo o srpskim policajcima u plavim maskirnim uniformama. Svedokinja je, takođe, negirala mogućnost da su NATO bombe uzrok požara u kojem je izgorela njena kuća, kako joj je sugerisao jedan policajac na kontrolnom punktu na putu ka Albaniji.

Dula je odbacila i tvrdnju odbrane da su Albanci napuštali Kosovo zbog straha od NATO bombardovanja. Svi susedi i prijatelji sa kojima je razgovarala, tvrdi, verovali su da će tokom bombardovanja biti bezbedniji.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 420

ODBROJAVANJE: Predmet Radovana Karadžića spreman za suđenje
DRŽAVNI ODVJETNIK U OLUJI: Pljačka prihvaćena i dopuštena
UKLETI PREDMET: Novi zaplet na suđenju Stanišiću i Simatoviću
BESKRAJNA PRIČA: Ko je smjestio Slobodanu Praljku
TEORIJA ZAVERE: Velike sile protiv Vojislava Šešelja