HomePOLICIJA KAO VOJNA PEŠADIJA
Šef američke Diplomatske posmatračke misije na Kosovu tvrdi da se policija 1998. i 1999. godine ponašala kao vojna pešadijska jedinica kada bi u koordiniranim akcijama posle vojne "artiljerijske pripreme" ulazila u albanska sela

Shaun Byrnes, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuShaun Byrnes, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

U koordiniranim akcijama na Kosovu 1998. i 1999. godine, vojska je prvo granatirala albanska sela nakon čega je policija ulazila u njih i na taj način praktično obavljala ulogu "vojne pešadije". Tako je američki diplomata Šon Berns/Shaun Byrnes na samom kraju glavnog ispitivanja opisao ulogu snaga MUP na Kosovu, za čije je delovanje 1998. i 1999. godine, kada su počinjeni brojni zločini nad kosovskim Albancima, bio odgovoran tadašnji načelnik javne bezbednosti Vlastimir Đorđević. Do početka NATO intervencije 24. marta 1999. godine Berns je bio na čelu američkog dela Diplomatske posmatračke misije (KDOM) na Kosovu.

Svedok je u kasnijem periodu, od marta do juna 1999. godine, boravio u Makedoniji i Albaniji gde je od kosovskih izbeglica čuo da su ih srpske policijske snage, uz podršku paravojnih formacija, proterivale iz domova. Zatim su ih, kaže Berns, "kao stoku" vodili ka stanicama i ukrcavali na vozove prema Makedoniji ili proterivali ka Albaniji.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju nastojala da umanji ulogu optuženog generala u hijerarhiji i lancu komandovanja MUP. Branilac Dragoljub Đorđević je sugerisao da optuženi nije imao moć samostalnog odlučivanja o angažovanju policije na Kosovu, iako je u oktobru 1998. godine sa Bernsom o tome potpisao sporazum. Optuženi je, prema odbrani, morao da se konsultuje pre potpisivanja sporazuma, zbog čega je nekoliko puta napuštao prostoriju u kojoj se pregovaralo. Berns se složio da je Đorđević više puta izlazio, ali nije mogao da potvrdi da li se i sa kim u tim trenucima konsultovao. Međutim, kaže Berns, tokom samih pregovora, Đorđević je vodio glavnu reč bez konsultacija sa drugima.

Odbrana se osvrnula i na jučerašnje Bernsove tvrdnje da je general Sreten Lukić, šef štaba MUP na Kosovu, direktno izveštavao optuženog Đorđevića. Branilac tvrdi da je svedok, tokom iskaza na suđenju šestorici srpskih zvaničnika kojima se, kao i Đorđeviću, sudilo za ubistva i deportacije kosovskih Albanaca 1999. godine, rekao da je Lukić izveštavao samo pomoćnika ministra Obrada Stevanovića. Berns je, međutim, ostao pri oba svoja ranija navoda, rekavši da je Lukić izveštavao i Stevanovića i Đorđevića.

S namerom da umanje kredibilitet svedoka i prikaže ga kao bliskog albanskoj strani, branilac je pročitao deo izjave bivšeg lidera OVK Fatmira Limaja u kojoj on navodi da je Berns redovno posećivao jedinice OVK i odlično poznavao njihovu strukturu, kao i da je imao "ključnu ulogu u prepoznavanju uloge i cilja OVK". Berns je objasnio da je već krajem 1998. godine postalo "jasno" da OVK ima sve veću podršku među stanovništvom i da nadjačava miroljubivu političku opciju Ibrahima Rugove. Zbog toga je, kaže, zastupao tezu da OVK mora biti deo političkih sporazuma jer je smatrao da bi bez njihovog uključivanja bilo nemoguće doći do mirnog rešenja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 420

ODBROJAVANJE: Predmet Radovana Karadžića spreman za suđenje
DRŽAVNI ODVJETNIK U OLUJI: Pljačka prihvaćena i dopuštena
UKLETI PREDMET: Novi zaplet na suđenju Stanišiću i Simatoviću
BESKRAJNA PRIČA: Ko je smjestio Slobodanu Praljku
TEORIJA ZAVERE: Velike sile protiv Vojislava Šešelja