HomeSVEDOK: VOJSKA NIJE MOGLA DA KONTROLIŠE POLICIJU
Poslednjeg dana svedočenja na suđenju policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću, penzionisani oficir VJ Milan Đaković tvrdi da su predstavnici policije, uprkos naređenju Slobodana Miloševića, odbijali da se pretpočine vojsci tokom sukoba na Kosovu 1999. godine

Milan Đaković, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuMilan Đaković, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Trećeg dana svedočenja bivšeg načelnika odeljenja za operativne poslove Prištinskog korpusa i Treće armije VJ Milana Đakovića odbrana policijskog generala Vlastimira Đorđevića sugerisala je da srpska strana u proleće 1999. godine nije planirala etničko čišćenje Kosova, već se samo pripremala za odbranu od potencijalnih kopnenih napada NATO na Kosovu. Đorđević se tereti za ubistva i deportacije kosovskih Albanaca tokom NATO intervencije na SR Jugoslaviju.

Odbrana bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije tvrdi da napadi srpskih snaga nikada nisu bili usmereni na civile, već isključivo na "neutralisanje aktivnosti" Oslobodilačke vojske Kosova, kako bi se izbegli napadi "iza leđa" u slučaju kopnenih borbi sa NATO. Svedok je to potvrdio, rekavši da nikada nije video zapovest u kojoj se naređuju planski napadi na civile, ali je, kao i juče, istakao da zna za pojedinačne slučajeva zločina nad albanskim civilima.

Nastojeći da eventualne policijske zločine pripiše Vojsci Jugoslavije ili bar sa njom podeli odgovornost, branilac Veljko Đurđić je sugerisao da svedok nije govorio istinu kada je u glavnom ispitivanju rekao da se policija na Kosovu oglušila o naredbu predsednika SRJ od 18. aprila 1999. godine o pretpočinjavanju vojsci. Policija, tvrdi odbrana, nije bila blagovremeno i precizno informisana o toj odluci, pa tako optuženi general Đorđević za naredbu navodno nije saznao preko službenog dopisa, nego iz telegrama načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića koji mu je tadašnji komandant Treće armije Nebojša Pavković pokazao na jednom sastanku.

Svedok je na odgovorio da on nije morao da zna i da nije znao ko je koga i na koji način u Beogradu informisao o naređenjima vrhovnog komandanta. Tvrdi da do pretpočinjavanja nije došlo, zbog čega su se, kaže, i pisanim i usmenim putem žalili vojni komandanti, uključujući i generala Pavkovića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 420

ODBROJAVANJE: Predmet Radovana Karadžića spreman za suđenje
DRŽAVNI ODVJETNIK U OLUJI: Pljačka prihvaćena i dopuštena
UKLETI PREDMET: Novi zaplet na suđenju Stanišiću i Simatoviću
BESKRAJNA PRIČA: Ko je smjestio Slobodanu Praljku
TEORIJA ZAVERE: Velike sile protiv Vojislava Šešelja