HomeODBRANA: ĐORĐEVIĆ NEMA NIŠTA SA PRIKRIVANJEM ZLOČINA
Odbrana Vlastimira Đorđevića tvrdi da je svedok optužbe - bivši načelnik SUP Užice - sam doneo odluku o ukopu leševa pronađenih u jezeru Perućac u aprilu 1999. godine. Svedok negira te navode i tvrdi da je instrukcije za postupanje sa leševima dobijao od optuženog koji je tada bio načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije

Đorđe Kerić, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuĐorđe Kerić, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

U unakrsnom ispitivanju svedoka optužbe -bivšeg načelnika SUP Užice Đorđa Kerića - odbrana policijskog generala Vlastimira Đorđevića nije osporavala njegovu tvrdnju iz glavnog ispitivanja da je optuženog obavestio o otkriću leševa u jezeru Perućac, u zapadnoj Srbiji. Branioci, međutim, tvrde da Đorđević u aprilu 1999. godine nije naredio vađenje leševa i njihov pokop u zajedničku grobnicu kraj jezera, već da je tu odluku doneo sam Kerić.

Branilac Aleksandar Popović je sugerisao da je informacija o pronalasku kamiona-hladnjače sa više desetina leševa kosovskih Albanaca u jezeru Perućac "predstavljala iznenađenje" za Đorđevića. Svedok to nije mogao da potvrdi, mada je priznao da je Đorđević bio "uzbuđen", prokomentarisao da to "nije dobro" i rekao da će ga uskoro pozvati. Javio se, kaže, posle sat vremena i naredio mu da u blizini jezera pokopa leševe i zanemari proceduru koja je u takvim situacijama predviđala obavljanje uviđaja uz prisustvo istražnog sudije i javnog tužioca.

Potom je branilac podsetio svedoka da tako nije govorio u izjavi koju je 2005. godine dao istražnom sudiji Milanu Dilpariću u Beogradu. Kerić je u toj izjavi, po sugestiji branioca Popovića, najmanje pet puta rekao da je sam doneo odluku o pokopu leševa, a na direktno pitanje da li mu je to naredio Đorđević navodno je odgovorio odrečno.

Svedok je danas objasnio da "pretpostavlja" da je beogradskom istražnom sudiji rekao da je sa kolegama na terenu razgovarao da bi bilo dobro te leševe pokopati u blizini jezera ali da ništa nisu preduzimali dok im to nije naredio Vlastimir Đorđević. Činjenica je, insistirao je svedok, da sam ništa nije mogao da preduzme bez naloga načelnika Resora javne bezbednosti i dodao da sam nije imao "moć, razloge ni motive" da donese takvu odluku. Branioce je uputio na izjavu koju je u julu 2001. godine dao Radnoj grupi MUP, tokom interne istrage, kada mu je "sećanje bilo najsvežije".

U dodatnom ispitivanju tužilac Stemp/Stamp je predočio upravo izjavu iz 2001. godine u kojoj svedok navodi da je o pojavi leševa izvestio Đorđevića koji mu je, potom, naredio da ne obaveštava istražne organe, već da naloži ukopavanje tela u zajedničku grobnicu pored jezera.

Suđenje Vlastimiru Đorđeviću se nastavlja 17. avgusta, posle letnje sudske pauze. Tužilac je na kraju današnjeg zasedanja najavio da očekuje da će u oktobru završiti izvođenje svojih dokaza.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 419

VRHUNAC NEČOVEČNOSTI: Doživotni zatvor za višegradske "žive lomače"
ŽALBENA RASPRAVA: Kakva kazna za teror nad Sarajevom
REVIZIONIZAM: Karadžić u Srebrenici brani Evropu
PRIKRIVANJE: Tragovi zločina na površini jezera
NEPOŠTOVANJE SUDA: Prva presuda Vojislavu Šešelju