HomeNAREĐENJE: "UKOPAJ LEŠEVE I ĆUTI"
Bivši načelnik MUP Užice tvrdi da mu je u aprilu 1999. godine Vlastimir Đorđević naredio da organizuje pokop leševa kosovskih Albanaca koji su isplivali iz jezera Perućac u centralnoj Srbiji, kao i da o tome ne obaveštava istražne organe

Đorđe Kerić, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuĐorđe Kerić, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Kada su u aprilu 1999. godine na površinu jezera Perućac isplivali neidentifikovani leševi, načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimir Đorđević je načelniku SUP Užice naložio da organizuje pokop tela u zajedničku grobnicu. Tadašnji načelnik SUP Užice Đorđe Kerić, danas u svojstvu svedoka optužbe, tvrdi da mu je Đorđević pri tom rekao da o slučaju leševa iz Perućca ne obavesti okružnog tužioca i istražnog sudiju.

Vlastimira Đorđevića optužnica tereti za zločine koje su pripadnici srpskih snaga počinili na Kosovu, kao i za organizovanje njihovog prikrivanja. Okolina jezera Perućac je, inače, jedna od tri lokacije na teritoriji Srbije na kojima su otkrivene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima više od 800 kosovskih Albanaca. Preostale dve nalaze se na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) u Batajnici kraj Beograda i Petrovom Selu u istočnoj Srbiji

Kerić kaže da je sve informacije o leševima koji su isplivali na površinu jezera dobio od načelnika kriminalističke službe SUP Užice, Zorana Mitričevića, pošto nije lično išao na lice mesta. Mitričević ga je, kaže, obavestio da se radi o civilima bez obeležja kojima bi mogli da ih identifikuju, koji su isplivavali iz potopljenog kamiona bez registracijskih tablica. Među leševima je bilo muškaraca i žena, a svi su bili u poodmakloj fazi truljenja. Sam proces ukapanja, kaže svedok, trajao je dva dana tokom kojih je o napretku redovno izveštavao Vlastimira Đorđevića. Dva puta ga je, tvrdi svedok, pitao da li da o svemu obavesti istražnog sudiju i okružnog tužioca, ali mu je Đorđević rekao da se "niko van policije" ne obaveštava.

Neposredno nakon ovog događaja, Kerić je prešao na drugo radno mesto u Saveznom MUP u Beogradu, a o identitetu leševa je, tvrdi, prvi put saznao iz medija u leto 2001. godine. Neposredno pre toga je, kaže, saslušan od strane Radne grupe MUP i tvrdi da je i tada ispričao istu priču kao i tužilaštvu Tribunala. Službena beleška ministarstva, međutim, navodi da se Kerić sa inspektorom Dogandžićem dogovorio da "ronioci potope" leševe, kao i da je vršio pritisak tokom ukopa da se radovi "ubrzaju". Svedok tvrdi da je to neistina i da je jedini kontakt imao sa Đorđevićem, a pretpostavlja da je "jedino neko iz ministarstva" mogao da vrši pritisak da se pokop ubrza.

Tužilac je svedoku takođe prikazao brojne depeše sa potpisom optuženog kojima se na Kosovo upućuju Specijalne jedinice policije. Kerić je potvrdio njihovu autentičnost, objašnjavajući da su takve depeše deo "regularne procedure" prilikom slanja dodatnih borbenih jedinica.

Svedočenje Đorđa Kerića se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 419

VRHUNAC NEČOVEČNOSTI: Doživotni zatvor za višegradske "žive lomače"
ŽALBENA RASPRAVA: Kakva kazna za teror nad Sarajevom
REVIZIONIZAM: Karadžić u Srebrenici brani Evropu
PRIKRIVANJE: Tragovi zločina na površini jezera
NEPOŠTOVANJE SUDA: Prva presuda Vojislavu Šešelju