HomeDŽAMIJE RUŠENE SA ZEMLJE, A NE SA NEBA
Na suđenju srpskom policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću, ekspert optužbe Andraš Ridlmajer opisao da je većina od 225 kosovskih džamija uništenih 1998. i 1999. godine stradala od dejstva iznutra ili sa obližnjih lokacija, što potvrđuje tezu tužioca da su počinioci pripadnici srpske vojske i policije a ne avioni NATO

Andras Riedlmayer, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićAndras Riedlmayer, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđević

Najveću štetu tokom sukoba na Kosovu od marta do juna 1999. godine pretrpeli su islamski verski spomenici, ali ne usled napada NATO iz vazduha, već sa zemlje. Ovaj zaključak ekspertskog izveštaja o uništavanju kosovske kulturne baštine danas je, na suđenju Vlastimiru Đorđeviću, još jednom izneo američki stručnjak za otomansko kulturno nasleđe na Balkanu Andraš Ridlmajer/Andras Riedlmayer. On je o istim nalazima ranije svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću i u predmetu "Milutinović i drugi".

Izveštaj koji je Ridlmajer pripremio u saradnji sa stručnjakom za arhitekturu Endrju Heršerom/Andrew Herscher pokriva period od marta 1998. do oktobra 1999. godine. Za to vreme je, po njihovim nalazima, uništeno ili oštećeno 225 od 607 postojećih džamija. U izveštaju se navodi da je obrazac uništenja podrazumevao podmetanje požara ili miniranje minareta, a nekada i granatiranje iz artiljerijskog oružja. Do takvih zaključaka Ridlmajer i Heršer su došli tokom tri tronedeljne posete Kosovu, tokom kojih su obišli uništene i oštećene džamije, razgovarali sa očevidcima i prikupili relevantne medijske izveštaje. Pored detaljnih informacija o uništenjima u izveštaj su uključene predratne i posleratne fotografije verskih objekata, od kojih su neke dobijene od predstavnika lokalne islamske zajednice.

U izveštaju se, takođe, navodi da su napadi na verske spomenike bili "široko rasprostranjeni, a ne lokalizovani", a predmet nasilja do juna 1999. godine bile su samo bogomolje kosovskih Albanaca-muslimana. Ekspert optužbe ukazuje i na činjenicu da na krajnjem jugu Kosova nema oštećenih džamija, pošto tu žive Goranci, muslimani po veroispovesti, koji su bili lojalni režimu u Beogradu.

Kao ilustraciju uništenja sa zemlje Ridlmajer je naveo đakovičku Hadum džamiju iz XVI veka. Na osnovu oštećenja je, kaže, zaključio da se vatra u njoj širila od prizemlja ka gore, dok su pregradni zidovi ostali neoštećeni, što ne bi bio slučaj da je uništenje uzrokovano napadom iz vazduha. Dodatni pokazatelj da uzrok rušenja nije NATO bombardovanje je, po svedoku, i to što na zgradama u neposrednoj blizini srušenih džamija nije bilo nikakvih oštećenja do kojih bi neizostavno došlo da su u pitanju bili vazdušni napadi.

Branilac je počeo unakrsno ispitivanje analizom svedokove biografije, ističući da mu nedostaje ekspertiza u oblasti građevine i arhitekture. Ridlmajer je podsetio da je drugi član tima upravo zbog toga bio ekspert za oblasti u kojima sam nema ekspertizu. Andraš Ridlmajer će sutra nastaviti da dogovara na pitanja odbrane.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 418

ZATAŠKAVANJE: Mjesto smrti ne spominjati
NEVOLJNI SVJEDOK: Iz škole, vezanih očiju, u pravcu šume
KAD MRTAV OŽIVI: Zašto se policajac uplašio ranjene starice
GUBITAK VREMENA: Šta ljuti veće na suđenju Stanišiću i Simatoviću