HomeŠAĆIRBEGOVIĆ: ZNANJE I ULOGA BEOGRADA U ZLOČINIMA U BIH
Bivši ambasador BiH pri UN Muhamed Šaćirbegović tvrdi da je Beograd bio obavešten o zločinima u BH. SRJ se, rekao je, "mešala u sukob" tako što je upućivala svoje "vojne i paravojne snage u BH i snabdevala ih robama kako bi vršili napade na civilno stanovništvo"

Muhamed Šaćirbegović svjedoči video linkom na suđenju Momčilu PerišićuMuhamed Šaćirbegović svjedoči video linkom na suđenju Momčilu Perišiću

Svedočenjem bivšeg ambasadora BIH pri UN Muhameda Šaćirbegovića (Šaćirbej), tužilaštvo nastoji da dokaže da su predstavnici SRJ i bivši načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić, bili obavešteni o zločinima koje su pripadnici VRS počinili u BiH od 1992. do 1995. godine. Šaćirbegović je takođe svedočio da se SRJ "mešala u sukob u Bosni i Hercegovini" tako što je upućivala svoje "vojne i paravojne snage i snabdevala ih robama kako bi vršili napade na civilno stanovništvo".

General Perišić se tereti da je pružao kadrovsku, materijalnu, logističku i drugu pomoć snagama bosanskih Srba čime je, po tužilaštvu, značajno doprineo njihovim zločinima u Sarajevu i Srebrenici.

Šaćirbegović je dao iskaz putem video linka iz SAD, uz prisustvo advokata. Bosna i Hercegovina je od Sjedinjenih država zatražila izručenje Šaćirbegovića zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

Od postavljanja Šaćirbegovića na mesto ambasadora pri UN, 22. maja 1992. godine, u tom su telu, kako je rekao, sedeli predstavnici Beograda koji su različitim putevima bili obavešteni o zločinima u BH - preko rezolucija Saveta bezbednosti UN, zvaničnih nota upućenih Savetu bezbednosti, kroz razgovore sa bosanskim kolegama ili putem medija koji su u to vreme opširno izveštavali o stradanjima civila.

Šaćirbegović je rekao da je "bio uporan" u slanju diplomatskih pisama u kojima je opisivao "humanitarnu situaciju na terenu, probleme civila, ukazivao na prekinut dotok lekova i hrane, dostavljanje vojne opreme iz SCG i povrede kontrole granica". Svedok tvrdi da je slao i "po 200 pisama godišnje" zato što je "hteo da registruje sve žrtve kako ne bi bile zaboravljene". Bilo je bitno da se zna da je "ne samo bio povređen teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine već su vršene teške povrede međunarodnog prava", što je, po njemu, značilo "genocid".

Tužilaštvo je kroz svedočenje Šaćirbegovića uvelo u dokaze niz rezolucija SB UN koje, po rečima svedoka, Beograd nije poštovao, među kojima i Rezolucija broj 752 o povlačenju JNA iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vlada Bosne i Hercegovine je, rekao je Šaćirbegović, verovala da će JNA biti "neutralna sila koja će pokušati da anulira dejstva paravojske". Ubrzo je, međutim, postalo jasno da je JNA ta koja "preduzima akcije i donosi zlo stanovništvu".

Svedočenje bivšeg ministra inostranih poslova BiH i bosanskog ambasadora pri UN, biće nastavljeno sutra a predviđeno je da traje do kraja nedelje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 414

OFICIRI DŽENTLMENI: Svjedočenje za odbranu neprijateljskog komandanta
(NE)POŠTOVANJE SUDA: Suđenje za objavljivanje javne tajne
ŠAĆIRBEGOVIĆ: Šta je Beograd znao o zločinima u BiH
PRALJKOVI RATNI DRUGOVI: O pokojnicima sve najbolje