HomeMLADIĆ "SAM SVOJ GAZDA"
Nakon što je analizirao niz dokumenata koje mu je predočio branilac generala Momčila Perišića, bivši načelnik pravne uprave Generalštaba VJ Miodrag Starčević potvrdio da je Ratko Mladić sam sebi priznao pravo na naknadu za službu pod otežanim uslovima

Miodrag Starčević, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuMiodrag Starčević, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

U nastavku unakrsnog ispitivanja Miodraga Starčevića, bivšeg načelnika pravne uprave Generalštaba VJ, branilac generala Momčila Perišića je "prošao" kroz nekoliko dokumenata o kojima je svedok već dao iskaz a koji se odnose na priznavanje prava na naknadu za vojnu službu pod otežanim uslovima.

Starčević je potvrdio da je pravni osnov odluke 30. kadrovskog centra kojom se komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću priznaje pravo na naknadu za službu pod otežanim uslovima - rešenje koje je nastalo u Glavnom štabu VRS a potpisao ga je sam Mladić. U glavnom ispitivanju, tužilac je ukazivao da je osnov tog konkretnog rešenja odluka bivšeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića o određivanju zadataka i teritorije na kojoj se vrši služba pod otežanim uslovima kao i odluka komandanta vojne pošte 3001 ili 30. kadrovskog centra Generalštaba.

Branilac je svedoku predočio i presudu Drugog opštinskog suda u Beogradu po tužbenom zahtevu bivšeg komandanata Sarajevskog-romanijskog korpusa VRS Dragomira Miloševića da mu se prizna pravo na nadoknadu zbog fizičkih patnji i smanjenih radnih sposobnosti nakon ranjavanja. Sud je, kako je Starčević naveo u glavnom ispitivanju, zaključio da Dragomir Milošević nije bio pripadnik VRS već pripadnik VJ koji je upućen u zonu ratnih dejstava u okolini Sarajeva. U unakrsnom ispitivanju, Starčević je potvrdio da po toj presudi "nema dokaza za tvrdnje da je Dragomir Milošević bio pripadnik VRS".

Prema optužnici, general Perišić je kao načelnik Generalštaba VJ bio odgovoran za "formiranje i organizaciju" 30. i 40. kadrovskog centra preko kojih su pripadnici Vojske Jugoslavije upućivani na službu u Vojsku Republike Srpske i Srpsku vojsku Krajine. Tereti se da je pripadnicima tih formacija pružao kadrovsku, logističku, materijalnu i drugu pomoć čime je, po tužilaštvu, značajno doprineo zločinima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.

Značajan deo današnje rasprave se odvijao na sednici zatvorenoj za javnost. Svedočenje Miodraga Starčevića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 413

VEĆ VIĐENO: Novi pokušaj suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Ko je oklevetao Slobodana Praljka
TAKOZVANO TOBOŽE: Tuđmanove garancije građanskih prava Srba
POSLEDNJE PRIPREME: Zakazano suđenje Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu