HomeNA SLUŽBI U HRVATSKOJ, NA PLATNOM SPISKU U SRBIJI
Bivši ambasador BiH pri UN Muhamed Šaćirbegović ukazao da je njegov kolega iz SRJ "negirao navode" stalnog predstavnika Hrvatske o jugoslovenskim oficira na službi u Srpskoj vojsci Krajine, a na platnom spisku Vojske Jugoslavije

Muhamed Šaćirbegović svjedoči video linkom na suđenju Momčilu PerišićuMuhamed Šaćirbegović svjedoči video linkom na suđenju Momčilu Perišiću

Na suđenju generalu Momčilu Perišiću tužiteljica je u nastavku svedočenja bivšeg ambasadora BiH pri UN Muhameda Šaćirbegovića predočila dopis koji je Hrvatska u martu 1995. godine uputila Savetu bezbednosti UN. Pismo sadrži spisak "51 oficira VJ koji su upućeni na aktivnu službu u Hrvatsku a i dalje primaju plate u SRJ". General Perišić se tereti da je, kao načelnik generalštaba VJ pružao kadrovsku, materijalnu i logističku podršku snagama bosanskih i hrvatskih Srba i tako doprineo zločinima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

Hrvatska je istom prilikom izvestila Savet bezbednosti da se u redovima Srpske vojske Krajine nalazi oko 6.000 oficira VJ među kojima 30 pukovnika, 170 potpukovnika i 150 majora. Na priloženoj listi se nalaze i generali Milan Čelektić, komandant SVK i Dušan Lončar, načelnik Glavnog štaba.

Šaćirbegović je rekao da je "imao obimne razgovore sa ambasadorom SRJ u UN" o ovom konkretnom pitanju kao i da je ambasador "negirao navode" iz hrvatskog pisma. Branilac generala Perišića sumnja u autentičnost dokumenta koji, po njemu, nema "ni potpisa ni datuma".

Deo današnje rasprave bio je posvećen pismima koje je Šaćirbegović uputio SB u februaru 1995. godine u vezi sa povredom zone zabrane leta u BiH. Šaćirbegović je izvestio Savet da "srpski helikopteri redovno preleću granicu" i da posmatračima nije dozvoljen pristup radarima na beogradskom aerodromu. O istoj temi je na sednici SB govorio i predstavnik Bocvane koji je ukazao da je "svima poznato da je nemoguće zapečatiti granice dve zemlje" kao i da "nikad nećemo saznati u kojem je obimu stizalo oružje i municija" u BH, "sa teritorije srpskih snaga". Ti stavovi su uobličeni u rezoluciji 988 Saveta bezbednosti koju je tužitelja uvela u dokaze.

Na kraju sednice, tužiteljica je uvela u dokaze pismo koje je Misija BiH 13. jula 1995. godine uputila Generalnoj skupštini UN. U pismu se ukazuje na situaciju u Srebrenici i navodi da su "srpske snage počele sa razdvajanjem starijih i mlađih muškaraca i dečaka da je nekoliko kamiona sa zarobljenicima odvedeno na nepoznata mesta, da je sudbina zarobljenika neizvesna i da se sumnja da su likvidirani". Šaćirbegović je potvrdio autentičnost pisma koje je, po njemu dostavljeno svima u UN, "uključujući i SRJ". Svedočenjem Šaćirbegovića, tužilaštvo nastoji da dokaže da su SRJ i general Perišić kao načelnik Generalštaba VJ, bili obavešteni o zločinima srpskih snaga u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Svedočenje Muhameda Šaćirbegovića biće nastavljeno sutra posle podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 414

OFICIRI DŽENTLMENI: Svjedočenje za odbranu neprijateljskog komandanta
(NE)POŠTOVANJE SUDA: Suđenje za objavljivanje javne tajne
ŠAĆIRBEGOVIĆ: Šta je Beograd znao o zločinima u BiH
PRALJKOVI RATNI DRUGOVI: O pokojnicima sve najbolje