Home(NE)DOLIČNO PONAŠANJE TUŽILAŠTVA
Na početku unakrsnog ispitivanja, branilac Momčila Perišića sugerisao da je tužilac 2004. godine, u pripremnom razgovoru, pokušao da "usmeri odgovore svedoka Muhameda Šaćirbegovića u pravcu dokaza koje želi da čuje". A "želeo je da čuje" da je Vojska Jugoslavije povezana sa zločinima počinjenim nad bosanskim Muslimanima

Muhamed Šaćirbegović svjedoči video linkom na suđenju Momčilu PerišićuMuhamed Šaćirbegović svjedoči video linkom na suđenju Momčilu Perišiću

Nakon jednonedeljne pauze koju su sudije, tužioci i branioci iskoristili da posete Sarajevo, Srebrenicu i Zagreb, mesta zločina navedena u optužnici protiv bivšeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića, danas je počelo unakrsno ispitivanje nekadašnjeg ambasadora BiH pri UN Muhameda Šaćirbegovića. Svedok daje iskaz iz sedišta UN u Njujorku, putem video veze.

Branilac je prvi deo ispitivanja posvetio biografiji svedoka a posebno njegovoj karijeri u oblasti investicionog bankarstva i finansija. Nakon pitanja o teškoćama koje je Šaćirbegović imao sa otvaranjem računa diplomatske misije BiH u Sjedinjenim državama, ispitivanje je nastavljeno na sednici zatvorenoj za javnost. Bosna i Hercegovina je od Sjedinjenih država zatražila izručenje Šaćirbegovića zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

U preostalom delu rasprave, branilac je ukazivao na "nedolično ponašanje" tužioca Džefri Najsa/Goeffrey Nice prilikom pripremnog razgovora koji je obavio sa Šaćirbegovićem 2004. godine. Bivši ambasador BiH je trebalo da svedoči u postupku protiv Slobodana Miloševića.

Na osnovu transkripata pripremnog razgovora Najsa sa svedokom koje je odbrana dobila od tužilaštva, branilac je nastojao da dokaže da je tužilac pokušao da "usmeri odgovore svedoka u pravcu dokaza koje želi da čuje". Između ostalog, tužilac je želeo da dobije dokaze koji "povezuju Vojsku Jugoslavije" sa zločinima počinjenim nad bosanskim Muslimanima, što je, po rečima branioca Gaj Smita/Guy Smith, "centralno pitanje" u postupku protiv generala Perišića. Bivši načelnik Generalštaba VJ se, naime, tereti da je pružao logističku, materijalnu, kadrovsku i drugu pomoć snagama bosanskih i hrvatskih Srba čime je, po tužilaštvu, doprineo njihovim zločinima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

Osim nekoliko rečenica u kojima je potvrdio da ga je Najs "informisao o perspektivama tužilaštva", Šaćirbegović nije dobio priliku da odgovori na navode branioca koji je ukazao da "priprema svedoka utiče na nezavisnost njihovog iskaza", te da bi – ako je to istina – "tužilaštvo trebalo da se srami" kao i da bi "veće tako nešto trebalo da uzme u obzir". Branilac će, nakon odluke veća, podneti molbu da nastavi unakrsno ispitivanje na temu "nedoličnog ponašanja tužilaštva" uz koju će, kako je najavio, podneti video snimak spornog pripremnog razgovora.

Unakrsno ispitivanje Muhameda Šaćirbegovića biće nastavljeno sutra posle podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 416

SPOSOBAN I ODSUTAN: Trostruko "Ne" Jovice Stanišića
ČASNIK BEZ KRILA: Nemoć ili nemar generala Praljka
OSTVARENO PROROČANSTVO: Zaštićene zone bez zaštite
KAKO TO VOJSKA RADI: Odluke na višem nivou, a ne pred hotelom
SUĐENJE U SEPTEMBRU: Karadžić hoće više vremena i manje optužbi
(NE)POŠTOVANJE SUDA: Završeno suđenje Florans Artman