HomeLJUBIŠA PETKOVIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Nakon što je po nalogu Pretresnog veća uhapšen u Beogradu i prebačen u Hag, bivši načelnik Ratnog štaba Srpske radikalne stranke se na današnjem prvom pojavljivanju pred sudijom izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga – zbog odbijanja da svedoči u postupku protiv Vojislava Šešelja - tereti za "svesno i hotimično ometanje pravde"

Ljubiša Petković u sudnici TribunalaLjubiša Petković u sudnici Tribunala

Ljubiša Petković, bivši načelnik Ratnog štaba Srpske radikalne stranke (SRS), izjasnio se danas da nije kriv po jedinoj tački optužnice koja ga tereti za nepoštovanje suda, odnosno "svesno i hotimično ometanje pravde". Optužnica je podignuta nakon što se Petković oglušio o obavezujući nalog Pretresnog veća da svedoči u postupku protiv Vojislava Šešelja, lidera srpskih radikala optuženog za zločine protiv čovečnosti Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini. Nalog za svedočenje pod pretnjom kazne veće je izdalo 7. aprila, Petkoviću je uručen 18. aprila, a optužnicu je Pretresno veće potpisalo 13. maja

Ljubiša Petković je jedan od "insajdera" Srpske radikalne stranke na koje je, kao na svoje svedoke, računalo tužilaštvo, ali su se oni u međuvremenu "predomislili" i stavili se na raspolaganje optuženom Šešelju kao svedoci odbrane. Veće je Petkoviću uputilo poziv pod pretnjom kazne želeći da ga sasluša zbog uloge koju je, kao načelnik Ratnog štaba SRS u periodu na koji se odnosi optužnica protiv lidera srpskih radikala, imao u regrutovanju dobrovoljaca i njihovom upućivanju u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Na današnjem prvom pojavljivanju i izjašnjavanju Petkovića je zastupao američki advokat Gaj-Smit/Guy-Smith, inače branilac bivših zapovednika OVK Haradina Bale i Idriza Balaja. Branilac je podneo usmeni zahtev da se Petković pusti na privremenu slobodu do početka suđenja. Ostalo je nejasno da li se Petković dobrovoljno predao ili je uhapšen. Naime, odgovarajući na jedno pitanje sutkinje Latanci/Lattanzi, Petković je izjavio da je njegova "supruga učestvovala u predaji", dok je njegov branilac rekao da je optuženi "pokušao da se preda vlastima".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 366

HRVATSKA PROTIV SRBIJE: Suočavanje sa prošlošću ili nastavak rata pravnim sredstvima
RIJEČI I DJELA: Kako su Šešelj i Karadžić "štitili" bosanske džamije
ŽRTVA NESPORAZUMA: Praljak u Hagu brani suverenitet Hrvatske