HomeZAKAZANO SUĐENJE HARAĆIJI I MORINI
Suđenje bivšem kosovskom ministru za kulturu Astritu Haraćiji i njegovom saradniku Bajrušu Morini, optuženim za nepoštovanje suda, zakazano za sedmicu od 16. do 20. juna

Astrit Haraqija i Bajrush Morina u sudnici TribunalaAstrit Haraqija i Bajrush Morina u sudnici Tribunala

Suđenje bivšem kosovskom ministru za kulturu, omladinu i sport Astritu Haraćiji/Haraqija i njegovom saradniku Bajrušu/Bajrush Morini će trajati pet radnih dana s početkom 16. juna ove godine. Oni su optuženi za nepoštovanje suda zbog pokušaja da u julu 2007. godine ubede zaštićenog svedoka da odustane od iskaza na suđenju bivšim zapovednicima OVK Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju.

Prvih dana juna, optužba i odbrane bi trebalo da dostave svoje predraspravne podneske, dokazne predmete i listu svedoka. Među dokazima će se naći i audio zapis razgovora zaštićenog svedoka i optuženog Morine koji je prema navodima optužnice, po instrukcijama Haraćije vršio pritisak na svedoka. Razgovor je tajno snimila policija jedne strane zemlje, kojoj je svedok prethodno prijavio da mu Morina dolazi u posetu.

Haraćija i Morina suđenje čekaju na slobodi od 13. maja, pošto je Pretpretresno veće procenilo da će se vratiti u Hag na početak suđenja i da, iako su upravo za to delo optuženi, neće predstavljati opasnost za potencijalne svedoke.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 365

OPSTANAK I NASLEĐE: Petnaest godina Haškog tribunala
PLODOVI PROŠLOSTI: Da li su bosanski Hrvati prvo "poturčeni" a onda "posrbljeni"?
SAMOUBILAČKA TAKTIKA: Šešeljevo prerušavanje istine
(NE)ZAŠTIĆENI SVEDOCI: Još jedna optužnica za nepoštovanje suda