HomeBATON HADŽIJU "APSOLUTNO NIJE KRIV"
Na prvom pojavljivanju pred sudijom poznati kosovski novinar negirao krivicu za objavljivanje imena zaštićenog svedoka sa suđenja Haradinaju, Balaju i Brahimaju u jednom kosovskom dnevnom listu. Tužilac najavljuje "rekordno kratko" suđenje

Baton Haxhiu u sudnici TribunalaBaton Haxhiu u sudnici Tribunala

Izjašnjavajući se po optužnici za nepoštovanje suda jer je u jednom kosovskom dnevnom listu objavio ime zaštićenog svedoka iz predmeta bivših zapovednika OVK Haradinaja, Balaja i Brahimaja, poznati kosovski novinar Baton Hadžiju/Haxhiu je danas rekao da "apsolutno nije kriv". U optužnici se, inače, navodi da je objavljivanjem identiteta zaštićenog svedoka "svesno i hotimično" ometao sprovođenje pravde, znajući da time krši nalog Pretresnog veća.

Tako se, nakon prvostepene presude kojom su Ramuš/Ramush Haradinaj i Idriz Balaj oslobođeni optužbi a Lahi Brahimaj osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu, predmet bivših zapovednika OVK nastavlja na dva koloseka. S jedne strane, tužilac i Brahimajeva odbrana su podneli žalbe na presudu, dok su s druge podignute optužnice za nepoštovanje suda protiv nekolicine kosovskih Albanaca. Trenutno je na snazi optužnica protiv bivšeg pripadnika OVK Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashi, koji je u dva navrata odbio da odgovara na pitanja tužioca na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju, kao i protiv bivšeg kosovskog ministra za kulturu Astrita Haraćije/Haraqija i njegovog saradnika Bajruša/Bajrush Morine koji su, po tužiocu, na jednog zaštićenog svedoka optužbe vršili pritisak da odustane od svedočenja.

Početak suđenja Kabašiju, koji se "sklonio" u Sjedinjene države, još nije zakazan, dok će se Haraćija i Morina sa privremene slobode vratiti u Hag 16. juna kada je zakazan početak njihovog suđenja.

Danas nije saopšten datum početka suđenja u predmetu Batona Hadžijua, ali je rečeno da će postupak trajati "rekordno kratko", budući da je tužilac najavio da će uvodnu reč i izvođenje dokaza okončati za manje od sat vremena.

U "rekordno kratkom" roku bi mogla biti doneta i odluka o puštanju optuženog novinara na privremenu slobodu do početka suđenja, pošto je njegov dodeljeni branilac Kristijan Kamperdik/Christian Kamperdick najavio hitno podnošenje zahteva po tom pitanju, a tužilac se, kako je rekao, neće tome protiviti.

Batonu Hadžiuju je, inače, ovo bilo treće pojavljivanje u sudnici Haškog tribunala, ali prvo u svojstvu optuženog. Prethodno je, kao svedok optužbe, 2002. godine svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, a četiri godine kasnije i u postupku protiv "Kosovske šestorke" političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 365

OPSTANAK I NASLEĐE: Petnaest godina Haškog tribunala
PLODOVI PROŠLOSTI: Da li su bosanski Hrvati prvo "poturčeni" a onda "posrbljeni"?
SAMOUBILAČKA TAKTIKA: Šešeljevo prerušavanje istine
(NE)ZAŠTIĆENI SVEDOCI: Još jedna optužnica za nepoštovanje suda