HomeNOVINAR BATON HADŽIJU OPTUŽEN ZA NEPOŠTOVANJE SUDA
Kosovski novinar i svedok optužbe na dva haška suđenja optužen za nepoštovanje suda jer je obelodanio identitet zaštićenog svedoka sa suđenja Haradinaju, Balaju i Brahimaju. Sutra izjašnjavanje o krivici

Baton Haxhiu, svjedok u TribunaluBaton Haxhiu, svjedok u Tribunalu

Poznati kosovski novinar Baton Hadžiju/Haxhiu optužen je za nepoštovanje suda jer je u novinama koje je uređivao objavio identitet zaštićenog svedoka optužbe sa suđenja Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju. U optužnici, koja je podignuta u aprilu a obelodanjena danas, se navodi da je Hadžiju prekršaj počinio “svesno i namerno”, znajući da objavljivanjem identiteta krši nalog Pretresnog veća.

Optuženi je danas uhapšen na Kosovu i biće prebačen u Hag, a za sutra u 14 časova i 15 minuta je zakazano njegovo izjašnjavanje o krivici. To će mu biti treći, prvi prinudni, dolazak u Hag, budući da je prethodno kao svedok optužbe dao iskaze na suđenjima Slobodanu Miloševiću i “Kosovskoj šestorki”.

Hadžiju je šesti kosovski Albanac koji je optužen za nepoštovanje suda u vezi sa suđenjem Haradinaju, Balaju i Brahimaju. Protiv dvojice nevoljnih svedoka optužnice su podignute i ubrzo povučene pošto su pristali da daju iskaz, a suđenje čeka Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashi, koji je svedočenje dosledno odbijao. Bivši kosovski ministar za kulturu Astrit Haraćija/Haraqija i njegov saradnik Bajruš/Bajrush Morina su nedavno optuženi zbog pritiska na zaštićenog svedoka da odustane od dolaska u Hag i svedočenja, a početak njihovog suđenja je zakazan za 16. juni ove godine.

Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su prošlog meseca oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice koja ih je teretila za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao otmicama, zatočavanjima, mučenjima i ubistvima srpskih, albanskih i romskih civila. Trećeoptuženi Lahi Brahimaj je proglašen krivim za samo dva slučaja okrutnog postupanja i mučenja u logoru Jablanica i osuđen na šest godina zatvora. U obrazloženju presude je, između ostalog, navedeno da je Pretresno veće "steklo snažan utisak da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 365

OPSTANAK I NASLEĐE: Petnaest godina Haškog tribunala
PLODOVI PROŠLOSTI: Da li su bosanski Hrvati prvo "poturčeni" a onda "posrbljeni"?
SAMOUBILAČKA TAKTIKA: Šešeljevo prerušavanje istine
(NE)ZAŠTIĆENI SVEDOCI: Još jedna optužnica za nepoštovanje suda