HomeHARAĆIJA I MORINA SUTRA PRVI PUT PRED SUDOM
Bivši kosovski ministar i njegov saradnik, optuženi za nepoštovanje suda zbog pritiska na svedoka optužbe na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju, doputovali u Hag i sutra će se izjasniti o krivici

Sjedište Tribunala u HaguSjedište Tribunala u Hagu

Bivši kosovski ministar za kulturu, omladinu i sport Astrit Haraćija/Haraqija i njegov saradnik Bajruš/Bajrush Morina doputovali su danas u Hag i sutra popodne će se pred Tribunalom izjasniti o krivici po optužnici koja ih tereti za nepoštovanje suda. Oni su, po navodima optužnice, vršili pritisak na zaštićenog svedoka optužbe da odustane od svedočenja na suđenju Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju.

U optužnici se navodi da je Haraćija kao jedan od osnivača "Komiteta za odbranu Ramuša Haradinja" u julu 2007. godine naložio Morini da otputuje u državu prebivališta zaštićenog svedoka i ubedi ga da odustane od odlaska u Hag. Iako se svedok odupro njegovom pritisku i pojavio pred Tribunalom, glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Brammertz je u januaru ove godine odlučio da podigne optužnicu za nepoštovanje suda protiv dvojice kosovskih zvaničnika. Optužnica je potvrđena u februaru i do prošlog je petka, kada je na zahtev optužbe obelodanjena, bila pod pečatom Tribunala.

Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su početkom ovog meseca oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice koja ih je teretila za otmice, zatočavanja, mučenja i ubistva srpskih, albanskih i romskih civila. Trećeoptuženi Lahi Brahimaj je proglašen krivim za dva slučaja okrutnog postupanja i mučenja u logoru Jablanica i osuđen na šest godina zatvora. Suđenje su pratili stalni problemi sa svedocima i Pretresno veće je, kako je istaknuto u obrazloženju presude, "steklo snažan utisak da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 363

ODBRANA JADRANKA PRLIĆA: Podjelu Bosne je nudio Izetbegović, a ne Tuđman
DOZVOLA ZA UBIJANJE: Stanišić i Simatović izvan zakona a u službi Miloševića
PRITISCI I ŽALBE - Slučaj Ramuša Haradinaja nastavlja se na dva koloseka
ZAVRŠNE REČI - Okončano prvo "makedonsko suđenje" Haškog tribunala