HomeOPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG KOSOVSKOG MINISTRA
Bivši kosovski ministar za kulturu, omladinu i sport Astrit Haraćija i njegov saradnik Bajruš Morina optuženi za nepoštovanje suda jer su, po tvrdnjama optužbe, vršili pritisak na zaštićenog svedoka da odustane od svedočenja na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju

Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala zadnjeg dana suđenjaRamush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala zadnjeg dana suđenja

Pretresno veće koje je vodilo suđenje Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju je, kako je danas saopšteno u Tribunalu, skinulo mere poverljivosti sa optužnice za nepoštovanje suda podignute 8. januara ove godine protiv bivšeg kosovskog ministra za kulturu, omladinu i sport Astrita Haraćije/Haraqija i njegovog saradnika Bajruša/Bajrush Morine. Optuženi su zbog toga što su na zaštićenog svedoka optužbe sa pseudonimom "PW" vršili pritisak da odustane od svedočenja na suđenju Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju.

U optužnici se navodi da je Haraćija jedan od trojice osnivača "Komiteta za odbranu Ramuša Haradinja" čiji je cilj bio da pomogne braniocima svog nekadašnjeg premijera. Umesto prikupljanja dokaza, Haraćija je odbranu shvatio nešto drugačije i u julu 2007. godine naložio Morini da otputuje u državu prebivališta zaštićenog svedoka i ubedi ga da odustane od odlaska u Hag. Morinina misija je, međutim, bila neuspešna, budući da se svedok odupreo njegovom pritisku i pojavio pred Tribunalom.

Problemi koje je optužba imala sa svedocima na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju do sada su, bar kako je javno bilo obelodanjeno, rezultirali podizanjem tri optužnice za nepoštovanje suda, u sva tri slučaja zbog odbijanja svedočenja i pored obavezujućih naloga. Pod pritiskom ili ne, svedočenje su odbili bivši pripadnici OVK Avni Krasnići/Krasniqi, Sadri Selca i Šefćet Kabašij/Shefqet Kabashi. Prva dvojica su u novembru prošle godine uhapšeni i dovedeni u Hag, a protiv njih su povučene optužbe nakon što su se u Pritvorskoj jedinici predomislili i odlučili da ipak svedoče.

Kabaši se, međutim, sklonio u Sjedinjene Države i do danas nije promenio stav o nepristajanju na svedočenje, pa je optužnica protiv njega i dalje na snazi. Kabaši se, doduše, pojavio u sudnici u junu 2007. godine, kada je, pojašnjavajući svoju odluku da ne odgovara na pitanja tužioca, rekao da se na Kosovu "ubijaju svedoci" i da zaštitne mere “ne postoje u stvarnosti već samo u sudnici.”

Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su početkom ovog meseca oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice koja ih je teretila za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao otmicama, zatočavanjima, mučenjima i ubistvima srpskih, albanskih i romskih civila. Trećeoptuženi Lahi Brahimaj je proglašen krivim za samo dva slučaja okrutnog postupanja i mučenja u logoru Jablanica i osuđen na šest godina zatvora. U obrazloženju presude je, između ostalog, navedeno da je Pretresno veće "steklo snažan utisak da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 363

ODBRANA JADRANKA PRLIĆA: Podjelu Bosne je nudio Izetbegović, a ne Tuđman
DOZVOLA ZA UBIJANJE: Stanišić i Simatović izvan zakona a u službi Miloševića
PRITISCI I ŽALBE - Slučaj Ramuša Haradinaja nastavlja se na dva koloseka
ZAVRŠNE REČI - Okončano prvo "makedonsko suđenje" Haškog tribunala