HomeHARAĆIJA I MORINA NEGIRAJU KRIVICU
Bivši kosovski ministar kulture i njegov saradnik, izjasnili su se da nisu krivi za nepoštovanje suda zbog pritiska na svedoka optužbe na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju. Optuženi, koji su se juče dobrovoljno predali Tribunalu, su nakon izjašnjavanja zadržani u pritvoru

Astrit Haraqija i Bajrush Morina u sudnici TribunalaAstrit Haraqija i Bajrush Morina u sudnici Tribunala

Dan nakon što su se predali Tribunalu, bivši kosovski ministar za kulturu, omladinu i sport Astrit Haraćija/Haraqija i njegov saradnik Bajruš/Bajrush Morina izjasnili su se da nisu krivi za nepoštovanje suda, za šta ih tereti optužnica od 8. januara ove godine.

Haraćija i Morina su, prema navodima optužnice, vršili su pritisak na zaštićenog svedoka optužbe da odustane od svedočenja na suđenju Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju. Haraćija, jedan od osnivača "Komiteta za odbranu Ramuša Haradinja", je u julu 2007. godine naložio Morini da otputuje u državu prebivališta zaštićenog svedoka i ubedi ga da odustane od odlaska u Hag. Svedok se odupro njegovom pritisku i svedočio je na suđenju liderima OVK ali je glavni tužilac Serž Bramerc/Serge Brammertz odlučio da protiv dvojice kosovskih zvaničnika podigne optužnicu za nepoštovanje suda potvrđenu u februaru i otpečaćenu prošlog petka.

Optuženi su, po nalogu sudije Alfonsus Orija/Alphonsus Orie, nakon izjašnjavanja zadržani u pritvoru Tribunala a njihovi branioci Kerim Kan/Carim Khan za Haraćija i Jens Dikman/Jens Dickmann za Morinu najavili su zahteve za privremeno puštanje na slobodu do suđenja koje će biti zakazano "u najkraćem roku". Tužilac Dejvid/David Re saopštio je da se tužilaštvo protivi privremenom puštanju optuženih na slobodu budući "da se terete za teške prekršaje". On je rekao da je optužba spremna da odmah počne izvođenje svojih dokaza najavljujući da će se dokazni postupak zasnivati na iskazima "4 do 5 svedoka i razgovorima sa optuženima".

Optuženi kosovski zvaničnici izjavili su da nemaju nikakvih zdravstvenih problema i da se dobro osećaju.

Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su početkom ovog meseca oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice koja ih je teretila za otmice, zatočavanja, mučenja i ubistva srpskih, albanskih i romskih civila. Trećeoptuženi Lahi Brahimaj je proglašen krivim za dva slučaja okrutnog postupanja i mučenja u logoru Jablanica i osuđen na šest godina zatvora. Suđenje su pratili stalni problemi sa svedocima i Pretresno veće je, kako je naglašeno prilikom izricanja presude, "steklo snažan utisak da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 363

ODBRANA JADRANKA PRLIĆA: Podjelu Bosne je nudio Izetbegović, a ne Tuđman
DOZVOLA ZA UBIJANJE: Stanišić i Simatović izvan zakona a u službi Miloševića
PRITISCI I ŽALBE - Slučaj Ramuša Haradinaja nastavlja se na dva koloseka
ZAVRŠNE REČI - Okončano prvo "makedonsko suđenje" Haškog tribunala