HomeSUĐENJE PETKOVIĆU KRAJEM AVGUSTA ILI POČETKOM SEPTEMBRA
Suđenje bivšem načelniku Ratnog štaba SRS za nepoštovanje suda zakazano za 26. avgust ili prvu nedelju septembra. Odbijen Petkovićev zahtev da početak suđenja čeka na privremenoj slobodi

Ljubiša Petković u sudnici TribunalaLjubiša Petković u sudnici Tribunala

Jednodnevno suđenje Ljubiši Petkoviću, bivšem načelniku Ratnog štaba Srpske radikalne stranke, moglo bi da se održi 26. avgusta ove godine, saopštila je predraspravni sudija Flavia Latanci/Lattanzi na današnjoj konferenciji o stanju u postupku. Petković je optužen za nepoštovanje suda zbog odbijanja da svedoči na suđenju Vojislavu Šešelju, lideru srpskih radikala koji se tereti za zločine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini od 1991. do 1995. godine.

Datum suđenja bi, međutim, mogao da bude odložen za prvu nedelju septembra, ako Veće udovolji zahtevu Petkovićeve zastupnice Branislave Isailović koja je rekla da, zbog letnjih praznika, ima problema u pripremi odbrane. Isailović je najavila da će pozvati četiri svedoka, među kojima će biti i sam optuženi.

Ljubiša Petković je u pritvoru Tribunala od 28. maja ove godine kada je uhapšen u Beogradu. Pretresno veće je 10. jula odbacilo njegov zahtev da početak suđenja čeka na privremenoj slobodi uz obrazloženje da "garancije Vlade Srbije nisu takve da bi se moglo zaključiti da će se vratiti u Hag na početak suđenja". Odbrana se žalila na tu odluku.

Petković je rekao da "nema primedbi na uslove pritvora" ali je primetio da je njegovo zdravlje "pogoršano" zbog iskaza zaštićenog svedoka VS 033 koji je prva dva dana aprila svedočio na suđenju Šešelju. Zaštićeni svedok, koji je bio u prvoj grupi dobrovoljaca SRS upućenih 1991. godine u Zapadnu Slavoniju, je rekao da je njihov komandant Radovan Novačić bio u "stalnom telefonskom kontaktu sa Ratnim štabom SRS ili je išao u Beograd gde je najčešće razgovarao sa Ljubišom Petkovićem, ili Vojislavom Šešeljem".

Iskaz tog svedoka je "uznemirio" Petkovića jer ga, kako kaže "zna od njegove četvrte, pete godine" i bio mu je "čest gost u kući". Tačne simptome te "uznemirenosti" je pojasnio na sednici zatvorenoj za javnost. Petković je, zbog toga, zatražio da mu se dostave transkripti svedočenja tog svedoka sa zatvorenih sednica.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 374

ODBROJAVANJE: Promašeno proročanstvo Radovana Karadžića
"PREDSEDNIKOV ČOVJEK": Žužul poriče Tuđmanove fantazije o podjeli Bosne
"NISAM KRIV": Izjašnjavanje i pouke Stojana Župljanina
SVEDOK U RASCEPU: Četnički insajder se odriče svoje izjave
K'O DOBAR DAN: Blagorodni Beara i nevaspitana Sonja