HomeVUČIĆEV SLUČAJ NA POPRAVNOM
Žalbeno veće naložilo preispitivanje odluke kojom je zaključeno da nema dovoljno osnova za podizanje optužnice za nepoštovanje suda protiv Šešeljevog saradnika Aleksandra Vučića zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka

Aleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radikalne strankeAleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radikalne stranke

Pretresno veće sudije Antonetija/Antonetti će morati ponovo da razmotri odluku od 10. juna ove godine u kojoj je zaključilo da ne postoji dovoljno dokaza za pokretanje postupka za nepoštovanje suda protiv generalnog sekretara Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića, jednog od najistaknutijih članova tima saradnika Vojislava Šešelja, optuženog za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. To je odluka Žalbenog veća od 25. jula kojoj je danas ukinut status poverljivosti, a usledila je nakon žalbe tužilaštva.

Tužilac je pokrenuo istragu protiv Vučića još u januaru ove godine zbog sumnje da je otkrio identitet zaštićenog svedoka optužbe na suđenju Vojislavu Šešelju. Pošto je tužilac strana u postupku protiv Šešelja, Pretresno veće je naložilo da zbog sukoba interesa istragu izvrši nezavisni prijatelj suda, takozvani amicus curiae, čije ime je u danas objavljenoj odluci redigovano.

Mada je u istrazi utvrdio da postoji "materijalni element" krivičnog dela nepoštovanja suda - jer je Vučić otkrio identitet zaštićenog svedoka - prijatelj suda je u izveštaju Pretresnom već naveo da nije uspeo da utvrdi da li je postojao i "mentalni element", odnosno svesna namera da se prekrši nalog veća o zaštiti identiteta svedoka. Drugim rečima, nije utvrdio da je Šešeljev saradnik zaista znao da je svedokov identitet zaštićen i da njegovim obelodanjivanjem krši nalog suda. Zbog toga je Pretresno veće u odluci od 10. juna zaključilo da nema dovoljno osnova za pokretanje postupka za nepoštovanje suda, pošto nema dokaza koji bi "van razumne sumnje" ukazivali na to da je Vučić prekršio nalog o zaštiti identiteta svedoka.

Žalbeno veće je, međutim, prihvatilo tužiočev argument da za pokretanje postupka nisu potrebni dokazi "van razumne sumnje", već je dovoljno da postoji "osnovana sumnja" da je delo počinjeno, pa je slučaj Vučić vratilo Pretresnom veću na ponovno razmatranje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 377

VATRA ILI METAK: Bekstvo iz višegradske žive lomače
LINGVISTIČKA KONFUZIJA: Da li je Herceg Bosna imala "područje" ili "teritorij"
DIKTIRANO IZVJEŠĆE: Piši kao što ti se govori
NEPOŠTOVANJE SUDA: Ko je pretio Ljubiši Petkoviću