HomeNEPOŠTOVANJE SUDA ZBOG "PRITISAKA I UCENA TUŽILAŠTVA"
Neodazivanje na dva obavezujuća poziva Pretresnog veća da svedoči na suđenju Vojislavu Šešelju, Ljubiša Petković objašnjava "pritiscima, ucenama i zastrašivanjima od strane tužilaštva" Haškog tribunala, zbog kojih je odlučio da "prekine odnose sa istražiteljima"

Ljubiša Petković u sudnici TribunalaLjubiša Petković u sudnici Tribunala

Od optužbe za nepoštovanje suda zbog neodazivanja obavezujućim nalozima za svedočenje na suđenju Vojislavu Šešelju, Ljubiša Petković – bivši načelnik Ratnog štaba Srpske radikalne stranke – se danas branio "pritiscima, ucenama i zastrašivanjima od strane tužilaštva" Haškog tribunala. U sudnici, međutim, nije bilo predstavnika tužilaštva koji bi mogao da odgovori na te teške optužbe, budući da se postupak protiv Petkovića vodi po optužnici koju je podiglo samo Pretresno veće, ono isto koje će i presuditi u ovom slučaju.

Svedočeći danas u svoju odbranu, Ljubiša Petković je rekao da je prvi kontakt sa tužilaštvom Haškog tribunala je imao 2002. godine, kada je saslušan u svojstvu osumnjičenog. Nakon toga je, kako je rekao, bio "u svako doba dostupan" haškim istražiteljima, pomogao je jednom poznaniku da stupi u kontakt sa njima i tužilaštvo je na njega računalo kao na zaštićenog "svedoka-insajdera" u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Prelomni trenutak u Petkovićevoj saradnji sa haškim istražiteljima je, kako je danas opisao, nastupio negde u leto 2006. godine, kada ga je nazvao tužilac Den Sekson/Dan Saxon tražeći hitan sastanak. Sastali su se posle nekih pola sata i Sekson mu je tada, tvrdi Petković, rekao da je Vojislav Šešelj, posredstvom svoje supruge, iz Pritvorske jedinice poslao svojim saradnicima u Beogradu listu sa imenima osam zaštićenih svedoka, na kojoj je i njegovo ime. Upozorio ga je da bi, zbog toga, mogli da budu ugroženi i on i njegova porodica, te mu je savetovao da se negde skloni i ponudio mu da njegovu porodicu – ženu i šestoro dece – prebaci u Sloveniju.

Petković kaže da mu se, kada je to čuo, "oduzeo glas" i nastupilo "rasulo u glavi". Danima nakon toga je "u svakome vide neprijatelja" i na ulici se osvrtao da vidi da li ga neko prati. A onda je počeo da razmišlja "da li je to baš tako", odnosno da li je haško tužilaštvo smislilo da mu "kidnapuje porodicu i za to okrivi Srpsku radikalnu stranku".

Nakon toga je odlučio da "prekine odnose sa tužilaštvom" i o tome je u septembru prošle godine napisao izjavu, izražavajući ujedno spremnost da se pred Tribunalom pojavi kao svedok odbrane Vojislava Šešelja. Izjava je, kako je danas objasnio, bila namenjena Tribunalu, odnosno Pretresnom veću koje sudi Šešelju, ali je predata pravnom timu Vojislava Šešelja pošto Petković "nije imao drugog načina" da je dostavi Tribunalu.

Braniteljica Branislava Isailović je na klupu za svedoke pozvala i Petkoviću suprugu Ljiljanu koja je potvrdila da optuženi izdržava porodicu i da se njegovo fizičko i psihičko stanje pogoršalo u poslednjih godinu dana.

Mada ne negira da je Petković počinio krivično delo za koje se tereti, braniteljica je pozvala Veće da ga oslobodi optužbe za nepoštovanje suda. Ako veće ipak zaključi da Petković jeste kriv, braniteljica traži da pri odmeravanju kazne sudije uzmu u obzir njegovu ličnu i porodičnu situaciju kao i činjenicu da je već tri meseca u pritvoru Tribunala, pošto je odbijen njegov zahtev da početak suđenja čeka na privremenoj slobodi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 377

VATRA ILI METAK: Bekstvo iz višegradske žive lomače
LINGVISTIČKA KONFUZIJA: Da li je Herceg Bosna imala "područje" ili "teritorij"
DIKTIRANO IZVJEŠĆE: Piši kao što ti se govori
NEPOŠTOVANJE SUDA: Ko je pretio Ljubiši Petkoviću