HomeSUĐENJE KOSOVSKIM ZVANIČNICIMA ZA NEPOŠTOVANJE SUDA
Tužilac tvrdi da će "van razumne sumnje" dokazati krivicu bivšeg kosovskog ministra Astrita Haraćije i njegovog pomoćnika Bajruša Morine za nepoštovanje suda zbog pokušaja da utiču na zaštićenog svedoka optužbe na suđenju bivšim zapovednicima OVK. Haraćija "uvređen" što se nalazi na optuženičkoj klupi

Astrit Haraqija i Bajrush Morina u sudnici TribunalaAstrit Haraqija i Bajrush Morina u sudnici Tribunala

Uvodnom rečju tužioca Dana Saksona/Saxon danas je otvoreno suđenje bivšem kosovskom ministru za kulturu, omladinu i sport Astritu Haraćiji/Haraqija i njegovom pomoćniku Bajrušu Morini/Bajrush. Oni se terete da su u julu 2007. godine "počinili krivično delo nepoštovanja suda tako što su pokušali da utiču na zaštićenog svedoka" da promeni iskaz ili odustane od svedočenja na suđenju bivšim zapovednicima OVK Haradinaju, Balaju i Brahimaju.

Haraćija je, ukazao je tužilac, "usmeravao, ohrabrivao, ubeđivao ili vršio pritisak na Morinu" da se sastane sa zaštićenim svedokom i prenese mu poruku da je "jedan od trojice svedoka koji mogu da spasu Haradinaja". Takvo postupanje lica koje je na odgovornom položaju samo otežava stepen njegove krivične odgovornosti, rekao je tužilac koji Haraćiju alternativno tereti za podsticanje na nepoštovanje suda. Dokazi koje će tužilaštvo izvesti će van razumne sumnje pokazati da su optuženi krivi, zaključio je tužilac.

Bivši kosovski ministar se, međutim, ne oseća krivim. U uvodnoj izjavi bez polaganja zakletve, Haraćija je rekao da je "uvređen što se nalazi na optuženičkoj klupi jer je time njegovo ime ukaljano a iskustvo je traumatično". U narednih dvadesetak minuta je opisao put koji je prešao od vođe omladinskog ogranka Demokratskog saveza Kosova u Đakovici 1994. godine do predsednika lokalne samouprave u tom gradu devet godina kasnije. Mada je nameravao da predstavi i ostatak svoje političke karijere, Veće je "jednoglasno zaključilo da nema opravdanja da se optuženom da dodatno vreme" i savetovalo je braniocu da za eventualna razjašnjenja pozove optuženog kao svedoka.

O konkretnim radnjama za koje se terete dvojica bivših kosovskih zvaničnika, iskaz je dao načelnik Odeljenja za zaštitu svedoka u zemlji u kojoj je boravio svedok optužbe. Policijski načelnik je potvrdio da je lično bio zadužen za bezbednost zaštićenog svedoka kojeg je trebalo da prebaci do Haga kako bi svedočio na suđenju Haradinaju. Svedok mu je, međutim, rekao da je primio telefonski poziv i poruke od Bajruša Morine kojeg je "poznavao kao novinara" i koji je zatražio da se s njim sastane. Nakon konsultacija sa tužilaštvom, policija je odlučila da odobri taj sastanak. Zaštićeni svedok je "ozvučen" sa dva mikrofona i njegov razgovor sa Morinom je zabeležen na traci. Mada tužilaštvo poseduje ove snimke, oni nisu emitovani na javnom delu suđenja. Javnost je upoznata samo sa sadržajem dve poruke u kojima Morina traži od svedoka da njemu i ministru rezerviše "luksuzni hotel".

U unakrsnom ispitivanju, branilac Bajruša Morine je nastojao da dokaže da se "snimanjem privatnih razgovora narušava privatnost" i da je takva aktivnost u suprotnosti sa zakonom. Po svedoku, u julu 2007. godine u njegovoj zemlji nije bilo odredbe kojom se dozvoljava snimanje razgovora i postavljanje mikrofona ali ni zakona koji to zabranjuje.

Suđenje bivšim kosovskim zvaničnicima nastavljeno je iskazom svedoka sa pseudonimom 2. Nakon što je njegova izjava uvedena u dokaze, počelo je unakrsno ispitivanje od strane branioca Bajruša Morine iz kojeg je moglo da se zaključi da je "broj dva" zapravo zaštićeni svedok iz predmeta Haradinaj. Branilac je sugerisao da "Morina nije uticao na svedoka da promeni iskaz ili odustane od svedočenja u predmetu Haradinaj". Njegovo svedočenje biće nastavljeno sutra pre podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 378

ZAČARANI KRUG: Traganje za pravdom od nemila do nedraga
NEPOŠTOVANJE SUDA: Četiri meseca zatvora za nevoljnog svedoka
OMETANJE PRAVDE: Ko je učestvovao u operaciji "spasavanja Haradinaja"
SVJEDOK KARAKTERA: Beara bez predrasuda - tužilac bez pitanja
TRI RATNA DRUGA: Dvojica na optuženičkoj a treći na klupi za svedoke