HomeKO JE SVE UČESTVOVAO U AKCIJI "SPASAVANJA HARADINAJA"
Pored bivših kosovskih zvaničnika Astrita Haraćije i Bajruša Morine, na listi osumnjičenih za pokušaj pritiska na zaštićenog svedoka optužbe u predmetu Haradinaj nalazio se i zamenik šefa UNMIK Stiven Šuk

Astrit Haraqija i Bajrush Morina u sudnici TribunalaAstrit Haraqija i Bajrush Morina u sudnici Tribunala

Pre nego što je okončao izvođenje svojih dokaza na suđenju bivšim kosovskim zvaničnicima Astritu Haraćiji/Haraqija i Bajrušu/Bajrush Morini, tužilac je na klupu za svedoke pozvao istražitelja Pitera Burgesa/Peter Burgess koji je rukovodio istragom protiv dvojice optuženih. Haraćiji i Morini se sudi za nepoštovanje suda zbog pokušaja da utiču na zaštićenog svedoka optužbe da promeni iskaz ili odustane od svedočenja na suđenju bivšim zapovednicima OVK Haradinaju, Balaju i Brahimaju. Glavno ispitivanje haškog istražitelja odvijalo se na sednici zatvorenoj za javnost.

Iz njegovog unakrsnog ispitivanja, moglo je da se zaključi da je Burges u decembru 2007. godine intervjuisao Stivena Šuka/Steven Schook, zamenika specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za Kosovo, pod sumnjom da je učestvovao u pokušaju zastrašivanja zaštićenog svedoka. Istražitelj tužilaštva je informacije o Šukovoj ulozi, kako se danas čulo, dobio od optuženog Morine.

Branilac Astrita Haraćije je danas citirao deo izjave Stivena Šuka istražitelju Burgesu u kojoj tadašnji zamenik šefa UNMIK kategorički negira da je “ikada bilo kome, uključujući i Astrita Haraćiju, rekao da zatraži od Bajruša Morine da razgovora sa zaštićenim svedokom u predmetu Haradinaj” i odvrati ga od iskaza. Šuk je smenjen pred kraj 2007. godine, nakon što su u jednom kosovskom listu objavljene informacije o njegovoj umešanosti u pokušaj da se utiče na svedoka i haškoj optužnici protiv Haraćije i Morine.

Prethodno je tužilac pročitao sažetak izjave svedoka koji je dao iskaz pod pseudonimom “2” a na kojeg su Haraćija i Morina, po optužnici, pokušali da utiču da odustane od svedočenja na suđenju Haradinaju. Svedok "2" je istražiteljima tužilaštva 2007. godine rekao da ga je Morina pozvao telefonom u zemlji u kojoj živi i zatražio da se sastanu “u ime Rugovine porodice”. Na prvom sastanku 10. jula 2007. godine, svedok je shvatio da se na Kosovu zna da će svedočiti na suđenju Haradinaju i da je uloga Morine bila da prenese poruku Haraćije i visokog zvaničnika UNMIK da “njegovo odustajanje od svedočenja može da spase Haradinaja”. Svedok je odgovorio da “ako bude svedočio neće promeniti iskaz” te da ga je “nemoguće potkupiti”.

Na kraju unakrsnog ispitivanja, svedok “2” se zahvalio na prilici da svedoči na suđenju Haraćiji i Morini i pozvao je Veće da “one koji nisu krivi, pusti na slobodu”. Svedok je potvrdio da je Morina, bivši novinar, bio “prijateljska osoba i ispravan čovek“, da je “pokušavao da u svojim tekstovima stvarnost predstavi na objektivan način” i da je pisao “kritički o partiji Haradinaja”. Namera odbrane je da pokaže da Haraćija i Morina nisu sledili ideje Ramuša Haradinaja već su bili bliži političkoj opciji pokojnog Ibrahima Rugove.

Za sutra je planirano ispitivanje trojice svedoka odbrane među kojima će biti i optuženi Haraćija. Nakon toga će tužilac i branioci izneti svoje završne reči.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 378

ZAČARANI KRUG: Traganje za pravdom od nemila do nedraga
NEPOŠTOVANJE SUDA: Četiri meseca zatvora za nevoljnog svedoka
OMETANJE PRAVDE: Ko je učestvovao u operaciji "spasavanja Haradinaja"
SVJEDOK KARAKTERA: Beara bez predrasuda - tužilac bez pitanja
TRI RATNA DRUGA: Dvojica na optuženičkoj a treći na klupi za svedoke