HomeSUTRA PRESUDA LJUBIŠI PETKOVIĆU
Posle jednodnevnog suđenja i tromesečnog boravka u Pritvorskoj jedinici UN, sutra će biti izrečena presuda bivšem načelniku Ratnog štaba SRS optuženom za nepoštovanje suda zbog neodazivanja obavezujućem sudskom pozivu da svedoči na suđenju Vojislavu Šešelju

Ljubiša Petković u sudnici TribunalaLjubiša Petković u sudnici Tribunala

Pretresno veće sudije Antonetija/Antonetti koje sudi Vojislavu Šešelju će sutra u 13 časova izreći presudu bivšem načelniku Ratnog štaba SRS Ljubiši Petkoviću, optuženom za nepoštovanje suda zbog neodazivanja obavezujućem sudskom pozivu da svedoči na suđenju Vojislavu Šešelju. Optužnica je podignuta u maju, a suđenje je održano 3. septembra ove godine.

Budući da je Pretresno veće podiglo optužnicu, na jednodnevnom suđenju nije bio prisutan niko iz tužilaštva a odbijen je i zahtev Vojislava Šešelja da prisustvuje pretresu. Jedini svedoci bili su optuženi i njegova supruga, a on se branio navodnim "pritiscima, ucenama i zastrašivanjem" od strane tužioca koji je u leto 2006. godine rekao da bi mu bezbednost mogla biti ugrožena budući da je Šešelj posredstvom svoje supruge obelodanio imena više zaštićenih svedoka optužbe, uključujući i njegovo.

Odbrana nije negirala delo za koje se Petković tereti, ali je branilac Branislava Isailović pozvala veće da ga oslobodi optužbe. Ako veće ipak zaključi da je kriv, odbrana je tražila da pri odmeravavanju kazne sudije uzmu u obzir njegovu ličnu i porodičnu situaciju, kao i činjenicu da je proveo već više od tri meseca u pritvoru Tribunala. Petković je izručen Tribunalu 27. maja ove godine i od tada je u Pritvorskoj jedinici UN.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 378

ZAČARANI KRUG: Traganje za pravdom od nemila do nedraga
NEPOŠTOVANJE SUDA: Četiri meseca zatvora za nevoljnog svedoka
OMETANJE PRAVDE: Ko je učestvovao u operaciji "spasavanja Haradinaja"
SVJEDOK KARAKTERA: Beara bez predrasuda - tužilac bez pitanja
TRI RATNA DRUGA: Dvojica na optuženičkoj a treći na klupi za svedoke