HomeFLORENS ARTMAN PRED SUDOM 13. OKTOBRA
Radi “profesionalnih obaveza” optužene odloženo prvo pojavljivanje nekadašnje predstavnice za štampu glavne tužiteljice Karle del Ponte, optužene za nepoštovanje suda

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica tužiteljstva u haškom TribunaluFlorence Hartmann, bivša glasnogovornica tužiteljstva u haškom Tribunalu

Prvo pojavljivanje Florans Artman/Florence Hartmann pred sudijom Tribunala koji će je pozvati da se izjasni o optužnici za nepoštovanje suda, prvobitno zakazano za 15. septembar, odloženo je za 13. oktobar ove godine. Razlog odlaganja, kako se navodi u nalogu koji je danas potpisao sudija Ori/Orie, su “profesionalno obaveze” optužene prema OSCE (Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju) radi kojih nije u mogućnosti da doputuje u Hag sljedeće sedmice.

Sudije Haškog tribunala optužile su Florans Artman za nepoštovanje suda, odnosno “svjesno i hotimično ometanje pravde”, zbog objavljivanja informacija o povjerljivim odlukama Žalbenog vijeća u predmetu Slobodana Miloševića. Te informacije su – nakon što je napustila haško tužilaštvo čiji je predstavnik za štampu bila šest godina - objavljene u njenoj knjizi “Mir i kazna” te u članku pod naslovom “Skriveni vitalni dokumenti o genocidu” koji je 21. januara 2008. godine objavio “Bosanski institut” u Londonu.

Sporne informacije odnose se na odluke Žalbenog vijeća o povjerljivom karakteru dokumenata Vrhovnog savjeta odbrane SR Jugoslavije koje je Beograd dostavio Tužilaštvu u postupku protiv Slobodana Miloševića. U članku za “Bosanski institut” Artman ukazuje da su ti dokumenti sakriveni od javnosti “sa isključivim ciljem da zaštite Srbiju od odgovornosti” pred Međunarodnim sudom pravde, pred kojim je vođen spor “Bosna i Hercegovina protiv Srbije”.

Florans Artman će, kako se navodi u današnjem nalogu, suditi "Specijalno imenovano vijeće" u čijem su sastavu pored Holanđanina Orija, još i sudije Ađius/Agius sa Malte i Van den Vajngart/Van Den Wyngaert iz Belgije. U međuvremenu je imenovan i specijalni - amicus curiae tužilac – Kanađanin Brus Mekfarlejn/Bruce MacFarlane, koji će na suđenju zastupati optužbu, pošto tužilaštvo Tribunala nema nikakvu ulogu u postupku koje su pokrenule same sudije.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 378

ZAČARANI KRUG: Traganje za pravdom od nemila do nedraga
NEPOŠTOVANJE SUDA: Četiri meseca zatvora za nevoljnog svedoka
OMETANJE PRAVDE: Ko je učestvovao u operaciji "spasavanja Haradinaja"
SVJEDOK KARAKTERA: Beara bez predrasuda - tužilac bez pitanja
TRI RATNA DRUGA: Dvojica na optuženičkoj a treći na klupi za svedoke