HomeTUŽILAC: DVE GODINE ZA HARAĆIJU, JEDNA ZA MORINU
Tužilac zatražio da se bivši kosovski ministar Astrit Haraćija kazni dvogodišnjom a njegov saradnik Bajruš Morina jednogodišnjom zatvorskom kaznom zbog pokušaja da utiču na zaštićenog svedoka iz predmeta Haradinaj da promeni iskaz ili odustane od svedočenja

Daniel Saxon, tužilac u TribunaluDaniel Saxon, tužilac u Tribunalu

U završnoj reči na suđenju za nepoštovanje suda tužilac Dan Sakson/Saxon je zatražio kaznu od dve godine zatvora za nekadašnjeg kosovskog ministra Astrita Haraćiju/Haraqija i godinu dana zatvora za njegovog saradnika Bajruša/Bajrush Morinu. Oni se terete da su pokušali da izvrše pritisak na zaštićenog svedoka optužbe da promeni iskaz ili odustane od svedočenja na suđenju bivšim zapovednicima OVK Haradinaju, Balaju i Brahimaju.

Tužilac tvrdi da je 2. jula 2007. godine u Peći Haraćija naložio Morini da ode u zemlju prebivališta zaštićenog svedoka i pokuša da ga ubedi da odustane od svedočenja. Izvršavajući nalog svog pretpostavljenog, Morina je stupio u kontakt sa zaštićenim svedokom i preneo mu poruku ministra da je “jedan od trojice ljudi koji mogu da spasu Haradinaja”. Haraćija je, rekao je tužilac, “dao ideju Morini” da se pozove na Ibrahima Rugovu kako bi obezbedio da svedok, koji je “izuzetno poštovao pokojnog predsednika”, pristane na sastanak.

Po tvrdnjama tužilaštva, Haraćija je i sam nameravao da otputuje u zemlju prebivališta svedoka ali je od toga odustao u poslednjem trenutku. O nameri Haraćije da se sastane sa svedokom, po tužiocu, govori ministrov rokovnik u kojem za sredu 11. jul 2007. godine nije zakazan ni jedan sastanak.

Haraćija, koji je danas svedočio u svoju odbranu, je u unakrsnom ispitivanju rekao da je “sredom odlazio na sastanke u Demokratski savez Kosova” i da upisa u rokovnik nema ni za nekoliko prethodnih nedelja. Haraćija je, inače, u glavnom ispitivanju tvrdio da “nije imao nameru da se sastane sa zaštićenim svedokom” i da se “ne seća da je odobrio putovanje Morine u treću zemlju”.

Tužilac je u završnoj reči ukazao da je Haraćija bio potpredsednik Odbora za odbranu Ramuša Haradinaja u kojem je, kako je rekao istražiteljima tužilaštva, “učestvovao zato što je Rugova to odobrio jer nije dobro izjednačavati dželata sa žrtvom”. Naknadno je objasnio da je “dželatom među ovčicama” smatrao Slobodana Miloševića kojeg je Tribunal, po Haraćiji, izjednačavao sa kosovskim Albancima. Ramuš Haradinaj “se borio u pravičnom ratu i zaslužuje podršku kao komandant OVK”, rekao je bivši ministar u izjavi istražiteljima tužilaštva.

Odbrana je pored Haraćije izvela još dva svedoka – njegovog vozača Edmonda Kučija i savetnika za sport Agima Kasapolija. Obojica su tvrdili da 2. jula 2007. godine u Peći, nisu čuli bivšeg ministra da izdaje bilo kakav nalog Bajrušu Morini. Branioci dvojice optuženih će svoje završne reči izneti sutra pre podne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 378

ZAČARANI KRUG: Traganje za pravdom od nemila do nedraga
NEPOŠTOVANJE SUDA: Četiri meseca zatvora za nevoljnog svedoka
OMETANJE PRAVDE: Ko je učestvovao u operaciji "spasavanja Haradinaja"
SVJEDOK KARAKTERA: Beara bez predrasuda - tužilac bez pitanja
TRI RATNA DRUGA: Dvojica na optuženičkoj a treći na klupi za svedoke