HomeJE LI ZLOČIN U AHMIĆIMA BIO "UROTA" PROTIV OPTUŽENOG
Devetnaesti dan svjedočenja generala Tihomira Blaškića

Nakon zločina u Ahmićima, bivši zapovjednik Operativne zone HVO za srednju Bosnu Tihomir Blaškić je, prema vlastitom svjedočenju, inzistirao na smjeni zapovjednika i reorganizaciji vojne policije, za čije je pripadnike sumnjao da su sudjelovali u zločinu.

Nakon smjene zapovjednika Paška Ljubičića i prelaska VP pod Blaškićevo zapovjedništvo, početkom augusta 1993. godine, "okolnosti za dovršenje istrage o Ahmićima su se poboljšale", rekao je danas Blaškić. U dosadašnjem dijelu svjedočenja on je kazao da je nakon Ahmića shvatio da je "zapovjednu strukturu VP trebalo razbiti - baš u funkciji istrage", jer je strahovao da bi vojna policija mogla sakriti dokaze o svojoj ulozi u Ahmićima. Nakon što je dokazivao da nije naredio ubijanje civila u Ahmićima niti je kontrolirao vojnu policiju, Blaškić sada želi pokazati da je poduzeo sve što je mogao kako bi otkrio počinitelje zločina. Obrana nastoji dokazati da je Blaškić imao interes da otkrije počinitelje jer - ako je zločin organiziran u Blaškićevoj zoni odgovornosti bez njegova znanja - možda se radilo o uroti čija je žrtva trebao biti Blaškić.

"Tražio sam 17. augusta da SIS dovrši istragu" o Ahmićima, svjedočio je Blaškić napominjući da je bio nezadovoljan "maglovitim objašnjenjima" datim u prvom izvještaju službe sigurnosti u maju. Na upit sudaca zašto je toliko dugo čekao da naredi dovršenje istrage i nije li time samo želio imati alibi da je nešto poduzeo, Blaškić je odgovorio da "nije nikada imao dilemu da li je u Ahmićima počinjen zločin i treba li obaviti istragu", te je dodao da je njegova druga zapovijed rezultirala kompletnijim izvještajem koji je, međutim, dostavljen Upravi za sigurnost, ali ne i Blaškiću.

Blaškić već 19 dana svjedoči pred haškim sudom braneći se od optužbi da je, kao najviši zapovjednik HVO-a u Srednjoj Bosni, odgovoran za zločine počinjene nad Bošnjacima tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Lašvanskoj dolini, među kojima je najteži zločin počinjen u Ahmićima 16. aprila 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm