HomeŠTIT "NACIONALNE SIGURNOSTI"
Nastavlja se spor oko odbijanja Hrvatske da Tribunalu izruči vojna dokumenta relevantna za slučaj Blaškić

Predstavnik hrvatske vlade danas je pred haškim sudom nastojao opravdati tvrdnje Hrvatske da zbog nacionalne sigurnosti ne može sudu dostaviti sve dokumente koje traži tužitelj na suđenju generalu Tihomiru Blaškiću.

Na višesatnom saslušanju iza zatvorenih vrata, argumente Hrvatske je sucima iznio major Stjepan Udiljak, savjetnik pri Glavnom stožeru Oružanih snaga RH. Saslušanje će se nastaviti u aprilu, izjavio je pravni zastupnik RH, američki advokat David Rivkin, koji je takođe bio prisutan zatvorenoj raspravi.

Natezanje oko dostave dokumenata haškom sudu proteže se još od januara 1997. godine kad je Tribunal, na zahtjev tužitelja, izdao subpoenu Hrvatskoj i tadašnjem ministru obrane Gojku Sušku. Hrvatska je osporila pravnu moć haškog suda da državi i njezinim dužnosnicima izdaje subpoenu duces tecum (naredbu za dostavu dokaznog materijala pod prijetnjom kazne). Oktobra iste godine Žalbeno vijeće je prihvatilo prigovor Hrvatske, zaključivši da se subpoena može izdati samo privatnim osobama, ali ne i državi ili osobama koje je predstavljaju. Državama se mogu uputiti samo obavezujući nalozi ili zahtjevi, zaključilo je Žalbeno vijeće, a u slučaju njihova neispunjavanja, Tribunal nije taj koji poduzima mjere protiv države, već se u tom cilju treba obratiti Vijeću sigurnosti.

U pogledu primjedbi Hrvatske da zbog interesa nacionalne sigurnosti ne može izručiti dokumente, Žalbeno vijeće je upozorilo da država ne smije koristiti sigurnosne razloge kao ispriku, već da Sudsko vijeće koje vodi sudski predmet (predmet Blaškić,u ovom slučaju) ocjenjuje opravdanost briga za nacionalnu sigurnost. Stoga je, na današnjoj raspravi, Hrvatska imala sudskom vijeću dati "nedvosmisleno objašnjenje" o tome koji će aspekti nacionalne sigurnosti biti ugroženi predajom traženih dokumenata koji se odnose na ulogu HV u ratu u Bosni.

Sudsko vijeće je u januaru, i ponovno u julu 1998. godine uputilo Hrvatskoj zahtjeve za dokumentima u formi "obavezujućeg naloga", a nakon konzultacija prošle jeseni između Hrvatske i pravnog savjetnika sudskog vijeća, zakazano je današnje saslušanje, održano iza zatvorenih vrata haške sudnice. David Rivkin, pravni zastupnik RH, današnje je saslušanje ocijenio kao "produktivno", ne želeći da detaljnije obrazlaže takvu svoju ocjenu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm