HomeKOME JE MESTO NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI ZBOG POKOLJA U AHMIĆIMA
Javnost isključena sa najzanimljivijeg dela svedočenja generala Blaškića

Tihomir Blaškić u sudnici TribunalaTihomir Blaškić u sudnici Tribunala

Da li bi, barem što se zločina u Ahmićima tiče, umesto Tihomira Blaškića na optuženičkoj klupi trebalo da sedi Paško Ljubičić, zapovednik Četvrte bojne Vojne policije HVO? Te, da li je verzija odbrane da je masakr u Ahmićima organizovala Vojna policija, uz umešanost nekih osoba na višem nivou autoriteta i vlasti od Blaškića?

Kako je optuženi general Blaškić, na početku četvrte sedmice svog svedočenja, odgovorio na ova pitanja predsedavajućeg sudije Kloda Žorde (Claude Jorda), znaće se, verovatno, tek iz presude. Naime, nakon što je sudija Žorda to pitao, rasprava je na zahtev Blaškićevih branilaca zatvorena za javnost.

U prethodnom delu rasprave, pre nego što je iz nje isključena javnost, Blaškić je objašnjavao zašto - nakon saznanja o pokolju u Ahmićima - nije tražio da mu jedinica Vojne policije koja je 16. aprila 1993. bila raspoređena u tom selu podnese izveštaj o tome šta se dogodilo. A nije to tražio zato što je, pre toga, od zapovednika te jedinice dobijao "lažne izveštaje"; zatim zato što je bio "svestan svoje nenadležnosti nad Vojnom policijom"; te konačno i zato što bi je, takvim zahtevom, "upozorio da preduzme mere kako bi onemogućila istragu".

Sudiju Almira Rodrigeza (Rodrigues) je zanimalo da li se Blaškić ikada upitao zašto mu je Ljubičić slao "lažne izveštaje". Blaškić je odgovorio kako ga je "zanimalo šta je u korenu tog zločina", ali kako "nije došao do zaključka da je upravo zapovednik VP bio taj koji ga je planirao." Ne pominjući ime zapovednika, Blaškić je na pitanje sudije Rodrigeza ponudio dva odgovora: "Ili je on bio svestan tragedije pa se nije usudio da me o njoj izvesti, ili je verovao u zaštitu autoriteta koji su moćniji od mene a bliži njemu." Rodrigez je, na to, pitao Blaškića da li je Paško Ljubičić imao nešto lično protiv njega, ili je imao drugačije poglede i ciljeve od njegovih? Što se prvog tiče, Blaškić je izrazio sumnju, a za drugo je rekao kako je on "uvek osuđivao takva nedela" (poput masakra u Ahmićima), dok je zapovednik VP "bio protiv mojih uverenja".

Usledila su, potom, u uvodu citirana pitanje predsedavajućeg sudije, na koja je Blaškić odgovorio bez prisustva javnosti.

Suđenje se nastavlja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm