HomePOKOLJ U AHMIĆIMA NAREĐEN "PARALELNIM KANALOM ZAPOVIJEDANJA"
Nastavak svjedočenja generala Tihomira Blaškića

Otkako je general Tihomir Blaškić u četvrtak počeo svjedočiti o svojim saznanjima o zločinu u Ahmićima, suci su se aktivno uključili u ispitivanje svjedoka, prekidajući ga brojnim pitanjima kojima nastoje pojasniti je li optuženi poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći kako bi otkrio počinitelje ubojstava civila u tom selu.

U ovom dijelu postupka, obrana nastoji pobiti optužbe da se Blaškić, ako nije naredio zločine, prema njima ponašao sa "kriminalnom nemarnošću". Nakon što je u prijašnjem dijelu svjedočenja naglasio kako nije uopće mogao pomisliti da će u Ahmićima doći do zločina, Blaškić sada dokazuje da je zapovijed vojnoj policiji da izvrši napad na stanovnike Ahmića došla preko drugog, paralelnog, kanala zapovijedanja.

S početkom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 16. aprila 1993. vojna policija je Blaškiću postala "predpodređena", čime je povećana njegova zapovjedna odgovornost za njezine akcije, no obrana naglašava da su događaji u Ahmićima tekli mimo Blaškića. Optuženi, koji pred haškim sudom već treći tjedan svjedoči u vlastitu obranu od optužbi za zločine nad Bošnjacima među kojima je najteži onaj u Ahmićima, naglašava kako je on bio prvi u Lašvanskoj dolini koji je ubijanje u Ahmićima javno nazvao zločinom. Premda je naredio da Sigurnosno-informativna služba (SIS) provede istragu, i da se identificiraju počinitelji, Blaškić, kako je kazao, nije 'nikada dobio imena'. Nezadovoljan rezultatima istrage koji su mu predočeni u maju, Blaškić je naredio da se istraga ponovi, no njezini rezultati u augustu te godine nisu poslani u Blaškićevo sjedište Operativne zone HVO, već u Mostar.

Predsjedavajući sudac Claude Jorda (Klod Žorda) upitao je Blaškića zašto nakon saznanja o ubijanju u Ahmićima nije na razgovor pozvao zapovjednika vojne policije Paška Ljubičića, te da li se možda bojao što će od njega čuti. Blaškić je na to odgovorio kako ga je taj zapovjednik izvještavao tijekom borbi, ali da ti izvještaji nisu bili točni.

"Ja sam tada sumnjao da su pojedinci iz postrojbi Vojne policije počinili zločin, ali nisam mogao tražiti kolektivnu odgovornost VP", dodao je optuženi.

Na upit sudaca zašto je dopustio sanaciju terena u Ahmićima 29. aprila, iako su se time mogli ukloniti dokazi za istragu, Blaškić je odgovorio da su sanaciju naredili zapovjednici ABiH i HVO te da je upravo ta sanacija omogućila da pripadnici civilne zaštite iz Viteza načine popis žrtava - između 96 i 103 osobe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm