HomeVOJNA POLICIJA "PREKORAČILA ZAPOVJEDI" U AHMIĆIMA
Nastavak svjedočenja generala Tihomira Blaškića

Mada je Četvrta bojna Vojne policije HVO raspoređena u Ahmiće po njegovoj zapovijedi od 15. aprila 1993, general Tihomir Blaškić je u nastavku svog svjedočenja pred haškim Tribunalom danas ustvrdio kako je postao "pretpodređeni zapovjednik" toj postrojbi tek nekoliko sati nakon što su njezini pripadnici počinili zločin. Tužitelj Blaškića - koji je u to vrijeme bio najviši zapovjednik HVO u Srednjoj Bosni - drži odgovornim za ubijanje više od 100 bošnjačkih civila 16. aprila 1993. u Ahmićima.

Prema iskazima svjedoka optužbe, narod je u Ahmićima ubijan između 05:30 i 07:30 sati. Blaškić, međutim, naglašava kako mu je vojna policija postala "pretpodređena" nekoliko sati kasnije. "Pretpočinjavanje teče od trenutka kad se zapovjednik pretpočinjene postrojbe javi zapovjedniku kojemu se predpočinjava i stavi mu se na raspolaganje", izjavio je danas Blaškić, precizirajući kako mu se zapovjednik 4. bojne VP, Paško Ljubičić, prvi put javio u 11:42 sati i tada ga je izvijestio da VP u Ahmićima vodi borbu s pripadnicima ABiH.

Prema odluci zapovjednika Glavnog stožera HVO od 15. aprila, vojna je policija imala postati pretpodređena Blaškiću u slučaju općeg napada ABiH na HVO, rekao je optuženi koji već treći tjedan svjedoči u vlastitu obranu.

Obrana Tihomira Blaškića u dosadašnjem je dijelu suđenja naglašavala da je Blaškić, prema pravilima HVO, vojnoj policiji mogao izdavati samo dnevno-operativne, ali ne i borbene, zapovijedi. Obrana dokazuje da Blaškić ne samo da nije izdao zapovijedi za napade na civile, već da ga se ni formalno ne bi trebalo smatrati odgovornim za djelovanje vojne policije. U vlastitom je svjedočenju Blaškić, međutim, priznao da je imao osnovu da 16. aprila, kad je izbio otvoreni rat između Hrvata i Bošnjaka u Lašvanskoj dolini, zahtijeva od vojne policije da mu šalje izvještaje s terena budući da mu je baš tog dana bila predpodređena. Blaškić naglašava da je vojna policija prekoračila njegove zapovijedi u kojima je dopustio samo 'neutraliziranje' onih snaga koje direktno napadnu VP. U izvještaju koji je od vojne policije dobio tog dana, nastavio je Blaškić, bile su netočne informacije o tomu da je ABiH napala vojnu policiju, dok ubijanje civila nije ni spomenuto.

"Tog dana nisam imao nikakvih indicija da na Ahmiće trebam obratiti posebnu pažnju i da bi moglo doći do tako velikog zločina. Nikad se prije tako nešto nije dogodilo na prostoru gdje sam bio zapovjednik', rekao je Blaškić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm