HomeŠTO JE PRETHODILO AHMIĆIMA
Sedmi dan svjedočenja generala Blaškića pred haškim Tribunalom

Rekonstruišući, iz dana u dan, sve što se od 1. siječnja 1993. pa nadalje događalo u njegovoj Operativnoj zoni, general Tihomir Blaškić je danas došao do sredine travnja, kada su se odigrali neki od ključnih događaja za koje ga tereti optužnica.

Tužitelj je u svom dijelu postupka dokazivao da su snage HVO pod njegovim zapovjedništvom 16. travnja započele sveobuhvatni, planirani i koordinirani napad na bošnjačka sela i civile u Lašvanskoj dolini s ciljem njihova etničkog čišćenja. Obrana, sa svoje strane, tvrdi da borbene zapovijedi što ih je uoči tog sukoba izdao Blaškić nisu bile ofenzivnog karaktera te da on nije naredio napade na civile. Međutim, 16. travnja 1993. izvršen je zločin u Ahmićima, gdje je ubijeno ili protjerano svo bošnjačko stanovništvo. Obrana želi dokazati da optuženi nije naredio taj zločin, niti je znao da će do njega doći, pa ga nije mogao ni spriječiti.

Kako bi dokazao da se HVO nije pripremao za započinjanje rata, Blaškić je svjedočio da je izbijanju sukoba u travnju prethodio niz incidenata, izazvanih većim dijelom od strane Armije BiH, te je kazao da su napetosti kulminirale otmicom četvorice oficira HVO iz Novog Travnika, 13. travnja, te otmicom zapovjednika zeničkog HVO i ubojstvom njegove pratnje ujutro 15. travnja. Blaškić, kako je svjedočio, je svoje pripremne borbene zapovijedi za blokiranje mogućih prodora bošnjačkih snaga napisao nakon što je ocijenio da su zapovjednici HVO postali predmetom napada te da se ABiH kreće prema strateški važnom brdu Kuber.

Svjedočenje optuženog Blaškića o ključnim događajima travanjskog sukoba i, posebno, zločinu u Ahmićima, nastavit će se u petak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm