HomeZAPOVJEDNIK VOJSKE BEZ ČINOVA
Nastavak svjedočenja generala Blaškića

Šestog dana svjedočenja generala Tihomira Blaškića, suci su zatražili pojašnjenja dvaju važnih pitanja za utvrđivanje njegove zapovjedne moći, budući da je optužen po načelu "komandne odgovornosti." Pitali su: kome je on upućivao svoje zapovijedi te kako je mogao zapovijedati podređenima bez činova?

Opisujući svoje aktivnosti tijekom ožujka 1993. godine, Blaškić je kazao kako je tada nastavio rad na ustroju HVO i na borbi protiv kriminala. Da bi to potvrdila, obrana je predočila Blaškićevu zapovijed u kojoj on nalaže da se počinitelji kriminalnih radnji razoružaju i isključe iz vojske. Pažnju predsjedavajućeg suca Claudea Jorde privuklo je zaglavlje zapovijedi u kojemu stoji da je naslovljena "svim brigadama HVO, vojnoj i civilnoj policiji, samostalnim jedinicama te civilnim vlastima". Obrana je u dosadašnjem dijelu postupka predočila oko 200 Blaskićevih zapovijedi kako bi dokazala njegova nastojanja na suzbije kršenja međunarodnog humanitarnog prava za koja ga tereti haški sud. Tužitelji su, međutim, ukazivali da je Blaškić zapovijedi slao svim postrojbama u njegovoj zoni odgovornosti te su time nastojali pobiti tvrdnje obrane da optuženi nije imao zapovjednu kontrolu nad vojnom i civilnom policijom, postrojbama za posebne namjene kao i civilnim strukturama.

Blaškić je objasnio kako je u zaglavlju nabrajao kome zapovijedi upućuje na izvršenje, ali i na uvid, dok je u tekstu posebno naglašavao tko mu je bio odgovoran za izvršenje, a to su bili samo zapovjednici brigada HVO.

Kasnije tijekom svjedočenja, sudac Mohamed Shahabuddeen reagirao je tražeći pojašnjenje Blaškićeve napomene da u HVO nije bilo činova. Optuženi je odgovorio da su svi - od zapovjednika brigada do zapovjednika grupa od pet vojnika - imali naziv 'zapovjednici' te da je to bio veliki problem. 'Ovo je važno pitanje, vojska je funkcionirala bez činova', zaključio je predsjedavajući sudac Jorda.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm